ROC Friese Poort verplaatst deel zorgopleidingen naar Nij Smellinghe

ROC Friese Poort verplaatst de komende jaren zorgopleidingen naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Studenten kunnen het vak zo in de praktijk leren.

Dat hebben beide partijen donderdag afgesproken. De eerste lichting mbo-studenten volgen mogelijk komend schooljaar al voor een deel hun opleiding in Nij Smellinghe. De precieze invulling moet nog worden uitgewerkt.

,,Door samen te werken kunnen we het onderwijs beter laten aansluiten op de veranderingen in de zorg en de arbeidsmarkt”, zo licht bestuurslid Alice Mulder van ROC Friese Poort het voornemen toe in een persbericht. In het MCL in Leeuwarden worden al zo’n tien studenten van ROC Friese Poort deels in de praktijk opgeleid.

Explosieve groei volwassenenonderwijs

Daarnaast wil ROC Friese Poort het hard groeiende volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn binnen vijf jaar in of bij Nij Smellinghe onderbrengen. Binnen drie jaar moet hierover een besluit worden genomen. Dit onderwijs wordt nu nog op de locatie Wetterwille gegeven.

Er is sprake van ,,een explosieve groei” aan volwassenen die zich willen laten (om)scholen voor een zorgbaan, zegt woordvoerster Ilse van der Weide. In drie jaar groeide dit aantal met bijna 50 procent, van 473 in 2016 naar 705 in 2018. ,,In de zorg is een grote behoefte aan personeel, daar komt dit van.” In Drachten worden voor volwassenen de opleidingen verpleegkundige, verzorgende-IG, dienstverlening, gespecialiseerd pedagogisch werker en maatschappelijke zorg aangeboden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement