Quote500: dit zijn de rijkste Friezen van 2018

Vader Gerrit (74) en zoon Hans (53) Mulder zijn volgens zakenblad Quote de rijkste Friezen. Dankzij hun al maar groeiende it-bedrijf ChipSoft, met het hoofdkantoor in Heerenveen, is hun vermogen opgelopen tot 420 miljoen euro, becijfert Quote.

Oud-chirurg Gerrit Mulder richtte ChipSoft begin jaren tachtig op uit ergernis over de papierwinkel in de zorgsector. Met zijn informatiesysteem HiX haalde hij het ene na het andere ziekenhuis als klant binnen met klinkende omzetcijfers als gevolg. Quote: ,,Een zorgeloos bestaan in de zorg, waar vind je dat nog?’’

De Mulders stegen naar de 80ste plek op de jaarlijkse ranglijst van de 500 rijkste Nederlanders. Ze kwamen van plek 130 en drongen als enige Friezen door tot de top-100.

Quote500: dit zijn de rijkste Friezen
Lees verder

Stuivertje wisselen

Vader en zoon wisselden stuivertje met Fokke de Jong (Damwâld), die vorig jaar de best geklasseerde Fries was. De 45-jarige De Jong is eigenaar van kledingbedrijf Suitsupply met een geschat vermogen van 260 miljoen euro. Hij bezet er een 140ste plek mee. De Jong ging 2018 in met 96 winkels in 21 landen. Plus webwinkels natuurlijk.

Vaste prik op de lijst is Klaas de Leeuw van bouwbedrijf Van Wijnen, een conglomeraat van 24 ondernemingen. Dankzij de sterk aangetrokken bouwactiviteiten zag De Leeuw zijn vermogen volgens het zakenblad met bijna 4 procent stijgen naar 135 miljoen euro, goed voor een 299ste plek op de lijst.

Rentree voor Arend Smilde

Sjoerd Dijkstra uit Tzummarum, eigenaar van dertien hotels, staat op 328 met een geschat vermogen van 120 miljoen. Het Vlielander horecastel Harry (68) en Jennifer (53) Westers staat danzkzij hun hotelketen Westcord op plek 348 met 115 miljoen euro aan vermogen.

Arend Smilde van Royal Smilde in Heerenveen maakte met 100 miljoen euro een rentree op de lijst (404). Friese hekkensluiters zijn de Heerenveense metaalondernemers Jan en Cees de Wolff (plek 486, 82 miljoen euro).

Broodbroers

In de categorie ‘waar kennen we die van?’ verdient Michael van de Kuit (50) vermelding. De Amsterdamse vastgoedmagnaat met een vakantiewoning op Vlieland, staat met 140 miljoen euro aan geschat eigen vermogen op plek 288. Op plek 412 vinden we de Groningse broodbroers Jan (67) en Frits (63) Borgesius, bekend van de gelijknamige broodfabriek in Leeuwarden en samen goed voor 98 miljoen euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement