PvdA vraagt minister sturing Fries taalgebruik

De PvdA-Kamerleden Manon Fokke en Lutz Jacobi klimmen in de pen vanwege het Friese taalbeleid bij de Belastingdienst.

Ze willen van minister Ronald Plasterk weten of hij de mening deelt van Dingtiid, het Friese adviesorgaan, dat stelt dat voldoende sturing en monitoring ontbreekt.

Dingtiid vroeg eerder al om aanstelling van een ‘taalskipper’.

Het wel of niet Fries kunnen spreken bij overheidsdiensten steekt geregeld de kop op. Begin deze maand kreeg een Fries het deksel op de neus toen hij een taalgenoot aan de telefoon kreeg bij de Belastingsdienst. De laatste zei van de baas geen Fries te mogen spreken.

De Kamerleden Fokke en Jacobi willen van Plasterk en van zijn collega Eric Wiebes (Financiën) weten of het waar is dat Friese belastingplichtigen bij de Belastingtelefoon niet in het Fries te woord mogen worden gestaan. En hoe het zit, als Friezen schriftelijk met de dienst communiceren, bijvoorbeeld bij het maken van bezwaar.

Rijksdiensten zijn verplicht om op basis van de Wet gebruik Friese taal een taalverordening in huis te hebben. Ze moeten er ook voor zorgen dat zij in het Fries kunnen communiceren. Fokke en Jacobi willen van beide bewindslieden weten wat er op dit vlak nog aan schort bij de rijksoverheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement