PvdA: boycot verlengen als De Boer blijft discrimineren

De PvdA in Smallingerland houdt de optie open dat de gemeente de boycot met weigerbedrijf A. Th. De Boer na een jaar verlengt.

De Partij van de Arbeid is van mening dat A. Th. De Boer blijft discrimineren, ook wanneer de boycot na een jaar is opgeheven. Mocht zich een soortgelijke zaak voordoen, dan zal De Boer niet opeens anders handelen, is de overtuiging.

Die maakt de PvdA op basis van de woorden van de gelovige eigenaar van het familiebedrijf, Hendrik de Boer. De ondernemer blijft handelen naar de Bijbel, ook als dat in strijd is met de wet.

Er is niet de verwachting dat A. Th. De Boer zijn beleid aanpast, nu hij is veroordeeld voor discriminatie. Hij weigerde in het najaar van 2015 student Bas van der Meer, omdat die uitdraagt homoseksueel te zijn. Dat keurt de Bijbel, die voor De Boer leidend is, af.

De gemeente Smallingerland handelt van 1 juni 2016 tot 1 juni 2017 niet met A. Th. De Boer. Ze willen geen zaken doen met bedrijven die niet-integer handelen. Zij houden daarbij Nederlandse en Europese wetgeving aan, evenals hun gemeentelijk inkoopbeleid.

Wethouder Nieske Ketelaar (PvdA, Economische Zaken) spreekt van een ,,redelijke en billijke’’ uitsluiting voor A. Th. De Boer. ,,Het is geen strafmaatregel, maar een tijdelijke uitsluiting’’, motiveerde Ketelaar de keuze voor de boycot. Een straf is onherroepelijk, een uitsluiting kan opgeheven worden.

De gemeenteraad van Smallingerland debatteert donderdagavond over de gemeentelijke boycot. Het CDA vindt dat de gemeente als uitvoerende macht op de stoel van de rechterlijke macht gaat zitten en vindt dat het college haar boycot ongedaan moet maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement