Puzzelen met boekingen voor badgast en fonteintoerist

Horeca- en recreatiebedrijven beleven een goede zomer. Het aanhoudende warme en droge weer én Culturele Hoofdstad zorgen voor veel bezoekers.

Natuurlijk, de Waddeneilanden zijn ieder jaar een hotspot, maar de drukte in de laatste weken van juli en de eerste weken van augustus is opmerkelijk. Iedere vijf minuten krijgen medewerkers van de VVV Terschelling de vraag of er nog ergens een accommodatie beschikbaar is.

Het antwoord is bijna voortdurend nee. Alleen een enkel nachtje wil soms nog wel eens lukken. En opvallend: de vraag naar kampeerplekken wordt voortdurend gesteld. Dat is echt nieuw, zegt medewerkster Tineke Meijer.

Zeer georiënteerd op westen

Rederij Doeksen kan de passagiersstroom nog steeds goed aan. Wel wordt het lastiger om een fiets of auto op de boot mee te krijgen.

'Iedereen wil de fonteinen zien'

Maar eenmaal op zijn bestemming wordt de gast ook verwend: ,,Mensen hebben niet uren in de file gestaan om bij het strand te komen en iedereen kan hier een rustig plekje vinden. Het verspreidt zich hier altijd goed’’, aldus Meijer.

Albert Hendriks van Toerismebureau Friesland Holland constateert ‘op de wal’ dat het erg lastig is om gasten onder te brengen. ,,Iedere boeking is een puzzel. Opvallend is dat mensen echt zijn georiënteerd op de westelijke helft van de provincie. Daar gebeurt een boel vanwege Culturele Hoofdstad en iedereen wil de fonteinen zien.’’

Plan gewenst voor woudengebied

In de oostelijke helft is het minder druk. De bezetting op parken en campings is meer dan behoorlijk, maar de fraaie zomer zorgt niet voor veel meer gasten, blijkt uit een rondgang.

Hendriks ziet de diverse elfstedentochttrips een steeds grotere hap uit de taart nemen, ten koste van de Friese Wouden.

De voorbije vijftien jaar is 360 miljoen euro gestoken in het Friese Merenproject. ,,Dat betaalt zich uit. Voor het woudengebied moet ook een plan worden ontwikkeld. Dat is veel gevarieerder dan alleen bos, zoals nu altijd wordt gedacht. De promotie van deze regio is echter al jaren zó sloom. Daar valt echt veel meer winst uit te halen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement