Publiek komt massaal af op brand aan Voorstreek: 'Er is brand en weg anderhalve meter'

Omstanders kijken naar de brand aan de Voorstreek. FOTO LC

De brand in de binnenstad van Leeuwarden lokte veel publiek naar de Voorstreek, waar een pand in lichterlaaie stond.

,,Er is brand en weg is de anderhalve meter'', mopperde een omstander terwijl de omstanders zich verzamelden achter de afzetlinten van de hulpdiensten. Volgens verslaggevers van de Leeuwarder Courant waren zeker honderden mensen op de been. De anderhalve meter afstand die het kabinet vraagt aan te houden om zo het coronavirus te kunnen bedwingen, werd amper gehanteerd.

Politie heeft verscheidene mensen aangesproken op de afstand die ze tot elkaar houden.

Burgemeester Buma kwam aan het einde van de middag kijken bij de brand. ,,We hebben omstanders op grote afstand gehouden'', zei Buma over de honderden inwoners die bij de brand kwamen kijken. ,,Als er zoiets gebeurt vergeet je even de rest. Het is een gekke tijd.''

Lees ook | Zeer grote brand bij platenzaak in binnenstad Leeuwarden

De hulpdiensten verzochten bewoners van de binnenstad van Leeuwarden hun ramen en deuren te sluiten. De rook die vrijkwam bij de brand trok over het hele centrum van de provinciehoofdstad. Rook inademen is niet goed voor de gezondheid. De brandweer meldde rond kwart over zes dat de brand onder controle is. Het NL Alert is dan ook ingetrokken, mensen in de wijdere omgeving mogen ramen en deuren weer openen.

Donderdagavond om half acht werd het sein brand meester gegeven. Stichting Salvage is ingeschakeld om de getroffenen bij te staan. De brandweer meldt dat er nog veel brandweerwagens in de binnenstad zijn voor nabluswerkzaamheden en controles.

loading

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland