FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Psy-Fi: zwartepieten is begonnen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Wie ging als eerste in de fout bij de opstelling van de podia tijdens festival Psy-Fi, dat woensdag begon? Organisatie en Leeuwarden wijzen naar elkaar.

De kwestie ligt gevoelig, doordat het vijfdaagse festival (ruim tienduizend bezoekers) in recreatiegebied de Groene Ster in 2015 veel overlastklachten opleverde. Die kwamen vooral uit de aangrenzende gemeente Tytsjerksteradiel.

Fout bij vergunning

Psy-Fi en beide gemeentebesturen spraken af dit jaar de opstelling van de podia zo te wijzigen, dat de dorpen minder overlast zouden ervaren. Desondanks ging het fout bij de vergunningverlening. Het geluid van de podia staat meer richting Tytsjerksteradiel gericht dan was afgesproken. Leeuwarden erkent de fout.

Ambtenaren hebben over het hoofd gezien dat Psy-Fi bij de aanvraag een verkeerde plattegrond had ingediend, zeggen de wethouders Sjoerd Feitsma (PvdA) en Isabelle Diks (PAL/GroenLinks). Twee plattegronden (voor ‘goed weer’ en voor ‘slecht weer’) zijn verwisseld.

Psy-Fi: geen fout

Niks foute plattegrond, weerspreekt Psy-Fi-organisator Rob Durand. Hij zegt zekerheidshalve van slecht weer - en de noodzaak om op te bouwen op andere plekken - te zijn uitgegaan. De gemeente heeft hier volgens Durand mee ingestemd. Hij stuurde daarom de plattegrond in, die bij deze variant hoort. Hij kreeg goedkeuring, waarna - volgens hem - Leeuwarden de buurgemeente onjuist informeerde.

Feitsma bevestigt dat over een ‘slechtweervariant’ is gesproken. ,,Zonder formele status. Deze variant zou op tafel komen indien een week voor het festival de weersvooruitzichten ongunstig zouden zijn.’’

Er is juist gekozen voor de variant ‘mooi weer’, zegt Feitsma. ,,Dààr zijn afspraken over gemaakt.’’

Geluid richting Trynwâlden

Verschil tussen beide varianten is dat het geluid van het hoofdpodium - veruit meeste volume - nu in noordelijke richting (Gytsjerk, Aldtsjerk) gaat in plaats van naar het dunner bevolkte zuiden. Na raadpleging van evenementencoördinator Jan Stieber vult de wethouder aan: ,,Psy-Fi is ervan uitgegaan dat van het noodscenario gebruik zou moeten worden gemaakt en heeft daarom bij de vergunningaanvraag, in afwijking van de afspraken, gekozen voor de bijbehorende plattegrond. Hier hebben ze ons niet over ingelicht.’’

Het is Tytsjerksteradiel dat Leeuwarden op 18 augustus attendeerde op de ‘foute vergunning’. Leeuwarden verstuurde op 26 juli een e-mail met de afspraken, plus een kaartje van de podiumopstelling, naar Tytsjerksteradiel.

Maar wethouder Houkje Rijpstra zat 27 juli, ‘s ochtends vroeg, in het vliegtuig naar Cuba. De ambtenaren die betrokken waren bij de gesprekken over Psy-Fi vierden ook vakantie. De ambtenaar die de mail opende, moest alleen kijken naar de punten waarover nog discussie bestond. Pas toen Rijpstra op 18 augustus terugkeerde van vakantie, zag ze dat de podia op het kaartje bij de vergunning anders staan dan afgesproken. Maar toen was het te laat om nog iets te veranderen.

Twee telefoontjes

Het festival leverde na de eerste dag vijf telefoontjes op bij beide gemeenten. Twee hiervan hadden betrekking op geluidhinder.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct