Psy-Fi wint juridische strijd: editie 2016 niet te vergelijken met 2018

Psy-Fi hoeft niet te vrezen dat de vergunningen voor de editie van 2016 achteraf worden vernietigd. Daarmee heeft het festival een slag gewonnen in de juridische strijd om deze zomer weer in de Groene Ster neer te strijken.

Zowel Psy-Fi als de gemeente heeft namelijk stappen gezet om de overlast voor omwonenden en de natuur deze zomer te beperken. Daarom heeft het nu geen zin meer om over het festival van 2016 een uitspraak te doen, vond rechter Fred Bruinenberg dinsdagmorgen. Hij verklaarde Groene Ster Duurzaam dinsdagmorgen niet ontvankelijk in de beroepszaak tegen Psy-Fi.

Vergunning

Groene Ster Duurzaam vond dat de gemeente Leeuwarden in 2016 nooit een evenementenvergunning had mogen afgeven voor Psy-Fi. Het festival zou schadelijk zijn voor de natuur en te veel overlast en geluidshinder met zich meebrengen. Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam wilde een uitspraak van de rechter hierover gebruiken als munitie om Psy-Fi en de andere festivals in de Groene Ster deze zomer te laten verbieden.

Geluidsniveau

De gemeente heeft inmiddels echter toegezegd de regels rond de festivals flink aan te scherpen. Zo blijft er tijdens alle festivals en evenementen (Promised Land, Welcome to the Village, Conference of the Birds en Psy-Fi) altijd minstens één strand voor het publiek open. Ook wordt voortaan het geluidsniveau van de lage bastonen gemeten. Juist dat geluid zorgde in het verleden voor overlast. Die toezegging, die vorige week door b. en w. werd bekendgemaakt, trok de rechters over de streep.

Groene Ster Duurzaam wil alsnog de omgevingsvergunning van alle festivals voor 2018 aanvechten. ,,De gemeente roept dat ze het allemaal anders gaan doen. Ik ken ze wat langer’’, zegt Van Gelder. Wiebe Kootstra van Psy-Fi is tevreden. ,,De gemeente hat dien wat de rjochter frege hat.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement