Provincie wil dat Friezen nu hun huis verduurzamen en doet met 5 miljoen euro aan subsidies duit in het zakje

Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. FOTO LC

Met een subsidie van 5,2 miljoen euro wil de provincie Fryslân inwoners van de provincie aanmoedigen hun huizen sneller te verduurzamen. Friese bouw- en installatiebedrijven moeten profiteren van de regeling.

De provincie Fryslân geeft huizenbezitters 10 procent extra subsidie bovenop de 30 procent subsidie die kan worden aangevraagd bij het rijk. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland loopt tot het einde van dit jaar de subsidieregeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Woningeigenaren krijgen een deel van hun investering vergoed als zij twee of meer isolatiemaatregelen uitvoeren aan hun huis. Het kan dan gaan om het aanbrengen van spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Poepjes: duwtje in de rug voor Friese installatiebedrijven

Gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA, energie) doet er nu 10 procent bovenop. Met de aanvulling wil Poepjes het voor Friezen aantrekkelijker maken om hun huis nu te verduurzamen. Dat helpt de provincie ook bij het halen van eigen klimaatafspraken: het met een kwart terugdringen van energieverbruik in 2030 ten opzichte van 2010. Daarnaast ziet zij het als een steun aan Friese bouw- en installatiebedrijven, die - hoopt Poepjes - de werkzaamheden mogen uitvoeren. ,,Dat is goed foar de sektor yn dizze tiid.’’

De subsidie kan aangevraagd worden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Aanvragen van subsidie kan per direct. Voor de regeling is 2,95 miljoen euro beschikbaar.

Fikse korting op Energiebespaarlening

Fryslân trekt verder 2,25 miljoen euro uit om inwoners te helpen die geen spaargeld willen of kunnen inzetten voor het energiezuiniger maken van hun huis. Vanaf 1 september kunnen aanvragers 0,5 procent korting krijgen als zij een Energiebespaarlening aanvragen. De Energiebespaarlening is een fonds van de overheid waar huiseigenaren tegen gunstige rentes geld kunnen lenen voor het duurzamer maken van hun woning. De provincie gaat een deel van de rente betalen. Poepjes doet dat om Friezen over te streep te trekken hun huis nu aan te pakken.

Economische impuls tot 60 miljoen euro

De provincie verwacht dat met de subsidieregeling zo’n 3000 huiseigenaren gesteund gaan worden. De totale investering kan zorgen voor een impuls van tussen de 50 en 60 miljoen euro, denkt Poepjes.

Ook Vereniging van Eigenaars komen in aanmerking voor beide regelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Duurzaamheid