Provincie verplaatst hoorzitting Hiddum-Houw: actievoerders woest

Het besluit van Provinciale Staten om de hoorzitting over windmolenpark Nij Hiddum-Houw te verplaatsen van Sneek naar Leeuwarden zorgt voor groot ongenoegen bij actievoerders en omwonenden. ,,Het lijkt wel een soap.”

Want al maanden was duidelijk dat de hoorzitting van komende dinsdag zou plaatsvinden in het gemeentehuis in Sneek. Posters werden gedrukt, advertenties gemaakt en flyers verspreid om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van datum én locatie. Het viel de betogers dan ook rauw op hun dak dat de provincie besloten heeft de bijeenkomst te verplaatsten naar Het Provinsjehûs in Leeuwarden.

Boycotten

,,Sommige mensen zijn zo boos dat ze bepleiten om die hele hoorzitting te boycotten of om zelf een eigen hoorzitting te organiseren en om de statenleden te vragen daarheen te komen”, stelt Albert Koers van stichting Hou Friesland Mooi.

Een groep bezorgde bewoners van (nij) Hiddum-Houw is eveneens zeer ontstemd. ,,Deze organisatorische fout mag niet ten koste gaan van het democratische inspreekrecht en toehoorderschap. Ook niet als dit een vertraging tot gevolg heeft van het democratische proces”, betoogt Marc van Wingaarden namens hen. Zij eisen tevens een schadevergoeding voor gemaakte kosten.

De provincie geeft geen verklaring voor de verhuizing naar Leeuwarden. Wel is er op 11 juni een tweede avond gepland. Reden hiervoor? Te veel insprekers voor één avond.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement