Provincie stelt eisen aan diepe geothermie in Leeuwarden

Zuivelconcern FrieslandCampina moet nog huiswerk doen, voordat de provincie instemt met een boring naar ultradiepe aardwarmte onder Leeuwarden.

Bewijs van genoeg afnemers

Gedeputeerde Staten willen pas positief adviseren als FrieslandCampina kan aantonen dat er genoeg afnemers van de bovengehaalde warmte zijn gecontracteerd. Het concern wil water van 150 graden oppompen dat zich op een diepte van 5,5 kilometer onder het aardoppervlak bevindt.

Hiermee kan ruimschoots in de eigen warmtebehoefte worden voorzien, waarvoor nu aardgas wordt gebruikt. Maar het wordt pas energie-efficiënt als de zuivelfabriek de warmte op lagere temperaturen doorlevert, bijvoorbeeld voor verwarming van huizen en kantoren.

Zorgen over risico’s

De provincie is ook zeer kritisch over de risico’s van ultradiepe geothermie. De kennis ervan is gebrekkig en de geologische onzekerheden maken de dure projecten ook financieel kwetsbaar. In Groningen is om die reden een project opgeschort.

De warmtewinning kan voor zover bekend niet zonder het bovenliggend gesteente te breken. Aan dit fracken kleven ook volgens het staatstoezicht aanzienlijke risico’s. Samen met de betrokken vier gemeenten en Wetterskip Fryslân wijst de provincie aardwarmtewinning met behulp van fracking af.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PREMIUM-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PREMIUM-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder PREMIUM, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement