Provincie schiet van fraude verdachte hongerstaker te hulp

Een 59-jarige fraudeverdachte uit Sneek geeft zijn hongerstaking op, nu hij een voorschot op zijn uitkering krijgt van Súdwest-Fryslân. De provincie dwingt de gemeente daartoe.

De man heeft naar eigen zeggen drie weken geen voeding aangeraakt, uit protest tegen een zware fraudeclaim van Súdwest-Fryslân. De gemeente claimt twaalf jaar aan bijstandsgeld van de Sneker wegens uitkeringsfraude. Hij moet 120.769 euro terugbetalen en zijn bijstand is eind 2018 stopgezet.

Provincie schiet te hulp

De provincie schiet de Sneker voorlopig te hulp, zodat hij in zijn levensonderhoud kan voorzien. Het kan nog een poos duren voordat de gemeente een nieuwe uitkeringsaanvraag afgehandeld heeft. Commissaris van de koning Arno Brok heeft het college gesommeerd om de Sneker direct een voorschot (een renteloze lening) te verstrekken, ook omdat er geen andere bron van inkomsten lijkt te zijn.

De man ontving sinds 2006 bijstand. Hij stortte zich daarna op het vrijwilligerswerk en was vrijwel fulltime actief voor bijna dertig organisaties door het hele land. Voor al dat werk ontving hij onkostenvergoedingen die flink opliepen. De Sneker verzweeg zijn vermogen en inkomsten voor de gemeente door het geld bij te laten schrijven op de bankrekening van zijn zoon. Die zaak is volop in onderzoek.

Brief van Brok

In zijn brief schrijft Brok zich ervan bewust te zijn dat kanttekeningen kunnen worden geplaatst bij de situatie van de man. Los daarvan is de noodzaak voor onverwijlde bijstand nu aanwezig, oordeelt de provincie.

De Sneker is al een paar jaar vrijgesteld van arbeidsplicht vanwege zijn geestelijke gesteldheid. De provinciale beschikking vervalt op het moment dat de gemeente een definitief besluit genomen heeft op de uitkeringsaanvraag. De rechtbank buigt zich ook over de kwestie.

Lees ook:In hongerstaking om fraudeclaim van gemeente Súdwest-Fryslân

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement