Provincie gebruikt overbodige grond van vernieuwde N31 bij Harlingen voor Vismigratierivier Afsluitdijk

Beunschip aan het werk voor de provincie bij de Afsluitdijk. FOTO PROVINCIE FRYSLAN

De provincie Fryslân gaat een half miljoen kuub grond dat vrijkwam bij de aanleg van de vernieuwde N31 bij Harlingen gebruiken voor de aanleg van de vismigratierivier in de Afsluitdijk.

De grond, die sinds 2017 werd opgeslagen in een depot bij Harlingen, wordt de komende weken naar de Afsluitdijk vervoerd over het water. Beunschepen moeten 365 keer varen om alle grond te verplaatsen. De grond is genoeg om de westflank van de vismigratierivier te funderen.

Er is nog eens een miljoen kuub grond nodig om het hele project vorm te geven. Die grond komt uit de vaargeul in het IJsselmeer bij Kornwerderzand. Die wordt de komende jaren gebaggerd.

Vissen van zout naar zoet

De vismigratierivier is een vispassage tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Doel van de rivier is dat vissen makkelijker van zout naar zoet water gaan zwemmen.

De vispassage heeft een vorm van een paar haarspeldbochten die worden begeleid door land. Het is niet het enige land dat nu verrijst in het IJsselmeer. Voor de aanleg van Windpark Fryslân wordt een werkeiland aangelegd. Als het Windpark is gerealiseerd, wordt het een natuureiland. Het moet dienen als rustgebied voor vogels. Daarnaast ligt dan het kunstmatige rif voor vissen.