Provincie: bruggen Afsluitdijk duurder

Volgens de provincie wil Rijkswaterstaat bij de vernieuwing van het sluizencomplex bij Kornwerderzand een brugvariant die duurder uitpakt.

Het project voor een nieuwe sluis en nieuwe bruggen wordt nu nog op zo’n 148 miljoen geraamd, maar volgens de provincie zal dat niet meer volstaan als Rijkswaterstaat de koers wijzigt.

Rijkswaterstaat zou denken aan een brug met bredere doorvaart. Dat soort ingrepen kost volgens gedeputeerde Klaas Kielstra zomaar tientallen miljoenen euro’s. Maar een besluit is volgens hem nog niet genomen.

Hij heeft provinciale staten er een brief over gestuurd. Rijkswaterstaat kon maandag inhoudelijk nog niet op die brief reageren.

'Tijdshorizon'

De provincie blijft ernaar streven om de nieuwe sluis met bruggen uiterlijk in 2023 te realiseren. Volgens Kielstra is dat ook belangrijk om een door de marktsector toegezegd bedrag van 26,5 miljoen bij te schrijven. Deze ,,tijdshorizon’’ is voor het bedrijfsleven een voorwaarde, zegt de brief.

Maar minister Cora van Nieuwenhuizen zei twee maanden terug in de Tweede Kamer dat het niet eens zal lukken om in 2023 met het project te beginnen. Kielstra zegt dat de provinciale wens ,,derhalve flexibiliteit van Rijkszijde’’ vraagt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement