Provincie baalt van falende Friese gemeenten

Gemeenten die niet aan hun wettelijke FUMO-verplichtingen voldoen kosten de provincie geld, zegt gedeputeerde Michiel Schrier.

De FUMO in Grou is een ambtelijke dienst die voor alle overheden in Friesland vergunningen verleent, toezicht houdt en handhaaft. Maar een aantal Friese gemeenten doet dat voor sommige taken, die wettelijk thuishoren bij de FUMO, nog zelf.

Provincie kan niet afdwingen

De provincie wil dat dit snel verandert, maar kan dat volgens Schrier niet afdwingen. Sommige gemeenten hebben al aangegeven dat ze pas over twee jaar taken overdragen, ook al waren ze dat halverwege vorig jaar al verplicht.

Met die overdracht zijn twintig tot veertig fulltime functies gemoeid: ambtenaren die van de gemeenten naar de FUMO verhuizen.

Onlangs leverde Leeuwarden ook al kritiek op de FUMO. Lees hier waarom. En lees hier meer over de geschiedenis en het extra geld dat nodig is voor de omgevingsdienst.

Gedeputeerde wil druk zetten

Schrier noemt het ,,een beetje onbegrijpelijk’’ dat gemeenten zich niet aan de wet houden. Hij wil samen met de landelijke overheid ,,kijken hoe we daar druk op kunnen zetten’’.

Voor de provincie, die zelf een paar jaar terug al werk naar de FUMO heeft verplaatst, zit daar ook een financieel belang aan vast. Zolang gemeenten in verzuim blijven, betaalt de provincie relatief meer aan de gezamenlijke uitvoeringsdienst. Dat gaat om ongeveer 2 ton per jaar, zegt Schrier.

Behalve de wettelijke aanpassing van vorig jaar zal ook de nieuwe Omgevingswet, die nog een paar jaar op zich laat wachten, de ontwikkeling van de FUMO beïnvloeden. Het betekent volgens de provincie dat er nog geruime tijd financiële onzekerheden zijn.

De FUMO wil het toezicht toespitsen op bedrijven waar de risico’s op ongelukken het grootst zijn. Volgens gedeputeerde staten kan dat pas na een analyse van wat dit voor de taken van de deelnemende overheden betekent.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement