Provincie Fryslân krijgt enorme historische schervenschat

Scherven.

De provincie Fryslân is eigenaar geworden van tienduizenden archeologische vondsten, vooral scherven. Ze zijn overgedragen door het Fries Genootschap.

Het Koninklijk Fries Genootschap was lange tijd de belangrijkste verzamelaar van Friese archeologische vondsten. Het merendeel hiervan wordt al jaren bewaard in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. ,,Het depot is bedoeld voor de collecties die eigendom zijn van de provincies’’, zegt provinciaal archeo-loog Gilles de Langen. Het was echter een beetje gek dat ook de verzameling van het Fries Genootschap hier werd bewaard.

,,By ús wie net bekend dat se noch ús eigendom wienen’’, zegt voorzitter Hotso Spanninga van het Fries Genootschap. Jaren geleden was de overdracht namelijk al afgesproken, maar dit bleek nooit te zijn vastgelegd bij de notaris. Dit foutje werd pas recentelijk ontdekt, toen het Fries Museum bezig was met een ‘ontzamelingsproject’.

Deze week ondertekenden commissaris van de koning Arno Brok en de bestuurders van het Genootschap alsnog een overdrachtsdocument in het Fries Museum. Het overgrote deel van de vondsten bestaat uit potscherven, bijvoorbeeld van de terpen uit de Romeinse tijd of de middeleeuwen. Het gaat echter ook om metaal, botresten, glas, leer en andere materialen, opgesomd in 21.000 ‘objectnummers’. Zo’n nummer bevat vaak meerdere vondsten.

Lees ook (LC+): De Friese historie in honderdduizend scherven: wat moeten we ermee?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland