Provinciale politici maken zich zorgen over WTC-plan

De ontwikkeling van het WTC-gebied in Leeuwarden is in provinciale staten nog geen gelopen koers. Er zijn veel vragen en zorgen.

Mogelijke concurrentieverstoring voor de middenstand maakt meerdere fracties ongerust. ,,Dit plan mag niet ten koste gaan van de binnenstad’’, zegt Fenna Feenstra (SP). Maar ze vraagt zich af of dat genoeg is afgedekt.

Meerdere cijfers

Is de provinciale voorwaarde dat de totale winkelruimte in Leeuwarden niet mag groeien wel hard genoeg. En hoeveel vierkante meter is eigenlijk toegestaan? Er circuleren meerdere cijfers.

Met dit soort vragen en opmerkingen doken VVD, FNP, PVV, D66, GrienLinks, 50PLUS en het zelfstandig statenlid Sietze Schukking maandagavond in het Provinsjehûs diep in de materie. Ook SP, CDA en PvdA willen meer informatie.

Eerst nog schriftelijke informatie

Gedeputeerde Klaas Kielstra kon maandagavond lang niet alle vragen in detail beantwoorden. Hij zal dat schriftelijk doen, voordat het plan op 27 februari opnieuw op de provinciale politieke agenda staat.

De staten moeten dan beslissen of ze 4,947 miljoen euro bijdragen aan het project, waarin een nieuw stadion voor SC Cambuur de blikvanger is. Er komen ook winkels en andere voorzieningen.

Geld voor het gebied, niet voor de club

De provincie benadrukt dat er van dat bedrag geen euro bestemd is voor de voetbalclub. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van het gebied.

Gedeputeerde staten willen het licht op groen zetten, mits de totale hoeveelheid winkeloppervlak er niet op vooruit gaat. Als zich retail vestigt in het gebied, moet dat elders verdwijnen.

Nog veel open einden

CDA en D66 vroegen hoe dat praktisch in zijn werk gaat. Komen er dan woningen aan de Nieuwestad in plaats van winkels, vroeg CDA’er Johan Tjalsma. Accepteren eigenaren van winkelpanden dat hun gebouw een andere bestemming krijgt, vroeg Ursi Frehner (D66). Zij ziet nog veel ,,open einden’’.

Volgens Kielstra kan de provincie op de rem trappen als Leeuwarden bestemmingsplannen wil veranderen. Ook kan de provincie voorwaarden stellen als de subsidie wordt overgemaakt. Maar hij zei ook ,,dat afdwingbaarheid lastig en ingewikkeld is’’.

Grootste partijen willen wel

Maar de twee grootst partijen, CDA en PvdA, lieten alvast weten dat zij over twee weken hun fiat geven. Ook de FNP is positief, ook al wil de fractie meer informatie over toekomstige verkeersdrukte rond het gebied. De VVD vindt dat nog te veel onduidelijk is: ,,We zijn er nog niet.’’

Monkeytown Leeuwarden en Snowcentrum Leeuwarden en Joure waarschuwden de staten dat er veel te veel bedrijfsruimte komt voor leisure (vrijetijdsbesteding).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement