Provinciale bruggen weer open, extra controle door aanhoudende hitte

Alle 74 provinciale bruggen in Friesland zijn vrijdagochtend weer open gegaan, maar ze worden extra gecontroleerd door de aanhoudende hitte.

,,We houden de vinger aan de pols", zegt Remco Wahle, teamleider bruggen en sluizen Provinciale Waterstaat Friesland. Door de warmte zetten de bruggen uit en daardoor sluiten ze niet goed. Donderdagavond besloot de provincie Fryslân ze niet meer te bedienen.

Dit was deels uit voorzorg, vertelt Wahle: ,,We kregen in de avond te horen dat een aantal bruggen problemen had. Als de brug niet meer goed sluit werken de slagbomen niet, waardoor ook het wegverkeer er last van heeft. En om te voorkomen dat mensen vast kwamen te zitten tussen twee bruggen, hebben we besloten te stoppen met draaien."

Extra inspectie

Vannacht is hard gewerkt om de overgangen te koelen door water op het brugdek te pompen. Dit gebeurde met name over het Prinses Margrietkanaal en het Van Harinxmakanaal, de belangrijkste vaarwegen van Friesland. ,,We zijn de hele nacht in de weer geweest", aldus Wahle. ,,Vanochtend zijn we met tien man van de technische dienst op pad voor een extra inspectie. We willen elke brug zelf even zien."

Voor brug Kiesterzijl en de Stationsbrug te Franeker geldt dat deze vanaf 11.00 uur één keer per uur worden gedraaid.

,,We hebben nu alles aan de praat, maar wat er verder vandaag gebeurt valt niet te zeggen. Als een brug eenmaal uitgezet is, duurt het uren voordat deze weer is afgekoeld. We bekijken het per uur", besluit Wahle.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement