Een overwinning? Nee, ‘het nee van de FNP’ tegen de zandwinning voor het IJsselmeer is niet meer dan een 1-0 voorsprong. Waakzaamheid blijft geboden, zegt Lambertus Mous uit Bakhuizen.

De stem van de FNP tegen de zandwinning was voor Water Natuurlijk Fryslân reden om een wandeling te organiseren als ‘ode’ aan het verzet van de bevolking. 

Maar eigenlijk was het vooral een verkiezingsstunt van de partij voor de waterschapsverkiezingen die op 20 maart gehouden worden. Van een ‘ode’ of uitgelaten stemming was dan ook geen sprake. Wel scheen de zon en kwamen er zo’n vijftig mensen af op de (vroege) voorjaarswandeling onder leiding van IVN-gids Marten Wesselius, door de polder naar het Mirnser Klif.

,,Dit is niet het eerste plan in dit gebied dat niet doorgaat”, vertelt Wesselius wandelend langs de Séfonstervaart, met aan de rechterhand Riisterbos. ,,Ik kan zo een vijftiental plannen noemen, bijvoorbeeld voor recreatiewoningen hier in de polder. En daarbij een golfbaan en een open verbinding met het IJsselmeer.”

Genieten van natuurschoon

Plannen die uiteindelijk niet haalbaar bleken. ,,Tot nu toe waaien de plannen altijd over. En laten we hopen dat dat ook met het plan voor de zandwinning gebeurt. Vanmiddag moeten we genieten van wat we hebben hier aan natuurschoon en hopen dat er geen nieuwe bedreigingen komen”, vervolgt Wesselius, ondertussen wijzend naar een buizerd die voorbij vliegt.

Tussen de wandelaars loopt ook Lambertus Mous uit Bakhuizen. Bij het Mirnser Klif aangekomen wijst hij op de windmolens van de Noordoostpolder die bij het heldere en zonnige weer goed zichtbaar zijn. ,,Weet je hoe ver de molens weg liggen? 15 kilometer. Dan wil je niet weten hoe zichtbaar de zandwinning op 5 kilometer voor de kust zou zijn.”

Vanuit zijn woning zou Mous recht op de zandwinning uitkijken. ,,Maar het gaat me niet om de horizonvervuiling. Het continue geluid, de kans op verzakkingen: dat is waar het mij vooral om ging.”

'Saamhorigheid sleutel tot succes geweest'

Bijna een jaar lang is Mous in touw geweest tegen de zandwinning, beginnend op een informatieavond in maart vorig jaar in Oudemirdum. ,,Toen kreeg ik geen antwoorden op vragen wie er verantwoordelijk zou zijn als er wat fout zou gaan. Niet van het bedrijf, niet van de gemeente. En dan word je argwanend. Het enige wat telt aan de zandwinning is het verdienmodel.”

Langzaamaan zag Mous het verzet groeien. ,,Hoe meer je je verdiept en het er over hebt met mensen en in de appgroep, hoe meer mensen zich aansloten. Kijk maar naar alle borden tegen de zandwinning die overal staan. De saamhorigheid hier is de sleutel tot het succes geweest. Neem bijvoorbeeld mijn broer in Bolsward die zich er eerst niet echt mee bezig hield maar later ook in actie kwam. En zo breidde de beweging steeds meer uit.”

Mous is trots op wat er het afgelopen jaar bereikt is, met het ‘nee van de FNP’ vorige week woensdag als voorlopig hoogtepunt. ,,Maar we maken ons klaar voor een nieuwe veldslag. We staan met 1-0 voor maar de wedstrijd is nog niet afgelopen. De kans dat er een procedure wordt gestart bij de Raad van State is er.''

,,En we zien wat er gebeurt rondom het vliegveld in Lelystad, de gaswinning in Groningen. We moeten alert blijven zolang er mensen zijn die overal profijt in zien.”

Beluister de podcast!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zandwinning
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct