In optocht trekken verenigingen uit Menaam donderdag naar de laatste raadsvergadering van Menameradiel.

De plannen voor een multifunctionele accommodatie (MFA) in Menaam dateren van september 2015. Toen presenteerde de werkgroep MFA de geplande metamorfose van de oude gymzaal aan de Greate Buorren tot ‘woonkamer’ voor het dorp. Toen in oktober de financiële onderbouwing werd ingeleverd, inclusief een subsidieverzoek richting gemeente, verwachtte de werkgroep MFA dat dit subsidieverzoek aan de raad voorgelegd zou worden.

Teleurgesteld

Donderdag is de laatste raadsvergadering van Menameradiel voordat de gemeente opgeheven wordt. Het subsidieverzoek staat niet op de agenda. Dit betekent dat een raadsbesluit doorgeschoven wordt naar de nieuwe gemeente Waadhoeke. ,,Wij zijn teleurgesteld in het college’’, schrijft de werkgroep. ,,De urgentie die gevoeld wordt in het dorp wordt niet herkend en daadkracht vanuit de politiek om de leefbaarheid in Menaam te verbeteren, is ver te zoeken. Na drie jaar hard werken is dit een grote teleurstelling.’’

Vandaar de oproep aan alle verenigingen en inwoners om massaal de raadsvergadering te bezoeken. De bedoeling is om vooraf te verzamelen bij het gymnastiekgebouw en in optocht naar het gemeentehuis te lopen. ,,Gemeente zet ons in het hemd. Hebben we straks een spookdorp?’’ staat boven de oproep om actie te voeren.

Enquête

De zoektocht naar een centraal overdekt ontmoetingspunt werd in 2015 urgent toen eind 2014 zowel café en zalencentrum Black Horse als verenigingsgebouw De Weme de deuren sloot. Dorpsbelang Menaam zag de dreiging voor de leefbaarheid van het dorp en stelde een werkgroep in. Die hield een enquête in het dorp waaruit bleek dat een meerderheid van de inwoners verenigingsactiviteiten het liefst voortgezet zag in de Black Horse. Het gymnastiekgebouw midden in het dorp scoorde ook hoog.

loading

In september 2015 maakte de werkgroep bekend dat uitbreiding en verbouw van de gymzaal de voorkeur heeft. Voor aankoop van de Black Horse moest destijds een commerciële koopprijs geboden worden, waardoor het plan financieel niet rond te krijgen was. Ook bij de gymzaal zou zowel voor de verbouw als voor de exploitatie subsidie nodig zijn van de gemeente.

Besluiteloosheid

,,We zijn nu twee jaar verder en door de besluiteloosheid en handelswijze van de gemeente feitelijk maar weinig opgeschoten’’, stelt de werkgroep nu. Het plan werd wel voorgelegd aan burgemeester en wethouders maar die wilden eerst meer zekerheid over de overdrachtsbelasting bij het aanbieden van het huidige gymlokaal en over de juridische positie ten opzichte van de Black Horse.

Begin 2017 schaarde het college zich achter het plan onder de voorwaarde dat een haalbare investering en een haalbare exploitatie voorgelegd zouden worden. Daarmee ging de werkgroep hard aan de slag. In oktober kon het formele subsidieverzoek ingediend worden. ,,Tot onze verbazing en verbijstering heeft het college laten weten het besluit te verdagen en over te laten aan het college van Waadhoeke. Het is een voldongen feit dat hierdoor vertraging ontstaat.’’

Volgens een woordvoerder van de gemeente kan het voor de werkgroep geen verrassing zijn dat het punt niet op de agenda staat. In de tussentijd zijn veranderingen in het plan aangebracht die consequenties kunnen hebben voor de financiering. Dat wil het college eerst helder hebben. De werkgroep is gevraagd dat in kaart te brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct