Proost! 'Gele hesjes' protesteren op kalme manier in Leeuwarden

Bij het Zaailand (Wilhelminaplein) in Leeuwarden hebben zich zaterdagmiddag dertien mensen met een geel hesje verzameld. Zij protesteren onder meer tegen het beleid van de Nederlandse regering.

Op het Zaailand is het rustig. Er wordt met drank geproost op een ,,nobele toekomst''. De politie houdt een oogje in het zeil.

Later op de middag willen de dertien zich wat meer in het centrum van de stad laten zien.

Waarom wordt er geprotesteerd? Wat betekenen de gele hesjes?
Lees verder

,,Wij vinden dat het in de maatschappij beter kan'', zegt Floris Stokkers (41) uit Drachten. Hij is afgereisd naar Leeuwarden voor het protest. ,,Den Haag belooft maar, alleen er komt niks van terecht. De huren zijn te hoog, mensen lopen bij de voedselbank en er is veel armoede.''

Yvonne Schuit uit Putten kwam ook naar Leeuwarden. Ze kent het Zaailand goed, want ze was er ook bij toen de rechtszaak rond de A7-blokkade zich er afspeelde. Waarom Schuit niet naar Den Haag ging? ,,De politie is hier veel aardiger. Je wordt in Den Haag heel hard aangepakt.''

Elders in Nederland zijn ook protestacties. In Den Haag stonden vijftig mensen bij het Binnenhof, dat inmiddels door de politie is afgesloten. De demonstranten moesten naar het Malieveld, omdat ze geen vergunning hadden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement