Prognose: Europaplein ondanks perikelen 'binnen budget'

Ondanks planschade en uitschietende auto’s kan het Europaplein binnen het budget van 13,5 miljoen euro blijven, verwachten burgemeester en wethouders.

De toch al omstreden herinrichting van het verkeersplein aan de noordwestkant van Leeuwarden kampte het afgelopen jaar met extra tegenvallers. Gemeente Belangen Leeuwarden (GBL) stelde hier vragen over. ,,De verwachting is dat het project binnen budget wordt afgerond,’’ antwoorden b. en w. nu . Zekerheid hierover ontstaat pas later dit jaar.

Minder koersvast

Afgelopen najaar werd het vernieuwde Europaplein opgeleverd voor auto’s, maar al snel bleek dat bestuurders zich minder koersvast door de bochten bewogen dan verwacht. Zeker twee auto’s schoten van het plein en stortten op de lager gelegen fietspaden.

Het liep relatief goed af, maar leidde wel tot veel schrik en daarom staan er nu grote betonblokken. Die moeten uitschietende auto’s tegenhouden en de fietsers beschermen. De blokken worden later vervangen door een roestvrijstalen buis met ‘voertuigkerende’ uitwerking, zo hebben b. en w. zich voorgenomen.

Fietspaden

,,De kosten van de tijdelijke maatregelen worden geraamd op 10.000 euro. Dit kan iets meer of minder worden, afhankelijk van het moment waarop de vangrail geplaatst kan worden’’, schrijven b. en w. Hoeveel de vangrail zelf gaat kosten, kon de gemeente gisteren niet zeggen. Eerder werd al toegezegd dat er nog lijnen komen op de fietspaden.

Klachten

De aanleg van het plein veroorzaakte bij omwonenden 32 klachten, bijvoorbeeld wegens schade aan hun woningen door graafwerk en trillingen. ,,Op dit moment zijn we nog volop bezig met de afhandeling van de schademeldingen’’, schrijft het college.

Claims

,,De eindinspecties zijn geweest en de bewoners krijgen op korte termijn de rapportage. Op dit moment zijn er twee bedragen uitgekeerd, totaal 550 euro. Vier claims zijn afgewezen, dus er zijn nog 26 in behandeling.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement