Profiel: Stellinga hield van 'zijn eiland'

Sjon Stellinga (57) verruilde drieënhalf jaar geleden Surhuisterveen voor Schiermonnikoog. Het eiland dat voelde als 'zijn eiland'. Woensdag trad hij af.

Stellinga werd in 2011 unaniem verkozen tot burgemeester van Schiermonnikoog en maakte in januari 2012 de overstap. De PvdA'er had vier jaar ervaring als wethouder in Achtkarspelen maar moest in 2010 het veld ruimen nadat de sociaaldemocraten een historische nederlaag leden bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het ambt op Schier paste hem naar eigen zeggen als een warme jas. ,,In deze baan komen twee dingen samen. Mijn liefde voor het eiland en voor het lokale bestuur", vertelde hij in een interview in 2012, vlak voor zijn aantreden. Ook op zijn LinkedIn-profiel is hij lovend: ,,Ruim anderhalf jaar later werd ik geïnstalleerd als burgemeester van Schiermonnikoog. In de ogen van velen een droombaan en .... ze hebben gelijk!"

Eilander

Stellinga probeerde een 'eilander' te worden. In een interview over het burgermeesterschap op de eilanden zij hij vorig jaar: ,,Je hoort er helemaal bij of niet. Ik hoop dat voor mij het eerste geldt. Het werk vergt wel eens wat balanceerkunst."

Een kunst die hij in een eerder leven in Botswana leerde beheersen. Zijn vrouw (arts in het UMCG), waarmee hij drie zoons heeft, werkte daar als tropenarts, hij als hoofd van een lerarenopleiding voor beroepsonderwijs. ,,Ook daar moesten we het met elkaar doen. Zo is de structuur. Want de beste man die vandaag bij wijze van spreken je huis vertimmert, kom je morgen weer op een andere manier tegen."

Op zijn persoonlijk weblog op de website van de gemeente Schiermonnikoog ging hij woensdagavond in op de opdracht die de vice-voorzitter van de raad hem bij zijn installatie meegaf: ,,Ga je thuis voelen op Schiermonnikoog." Een opdracht die hij naar eigen zeggen met succes volbracht. Hij schrijft: ,,Ik denk dat we het er met z'n allen wel over eens kunnen zijn dat ik daar met vlag en wimpel in ben geslaagd."

Romanticus

,,Diep in mij schuilt een romanticus", mijmerde Stellinga vorig jaar. Die romantiek zou uiteindelijk ook tot het (voorlopige) einde van zijn burgemeesterscarrière leiden. Op het eiland gonst het van de geruchten dat een relatie met een veel jongere ambtenaar aan het besluit tot aftreden ten grondslag zou liggen.

In een door de provincie verspreidt persbericht waarin wordt gerept van veranderingen in de relationele sfeer zegt hij: ,,Het spijt me dan ook dat ik deze stap moet nemen, maar voor het eilander bestuur en ook voor mijzelf en mijn dierbaren is dit beter.’’

Stellinga blijft op het eiland wonen. ,,Alleen vanaf nu heet ik geen 'burgemeester' meer maar gewoon Sjon Stellinga."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement