Proef met zelfrijdend vervoer in havengebied van Vlieland

Op Vlieland start voorjaar 2019 een proef met zelfrijdend vervoer. De provincie heeft er hoge verwachtingen van voor het Friese platteland.

Welk voertuig er precies komt is nog geen uitgemaakte zaak, maar het gaat om een experiment op de ruim 1 kilometer lange route tussen de jachthaven en de afmeerplaats van de veerboot.

De pilot begint ongeveer in april en zal uiterlijk oktober eindigden. Het college van gedeputeerde staten wil onderzoeken hoe reizigers erop reageren en of aanpassingen nodig zijn aan de infrastructuur. Ook de veiligheid is prominent in beeld.

,,Alle risico’s moeten in kaart komen’’, zegt David de Vries van de provincie.

Zelfrijdende bus

Friesland hoopt in de toekomst zelfrijdende voertuigen in te kunnen zetten voor openbaar vervoer in plattelandsgebieden. Samen met de buurprovincies Groningen en Drenthe werkt het provinciebestuur eraan. Bij de proef op Vlieland is ook het bestuursorgaan RDW in Zoetermeer betrokken.

Twee jaar terug vond er een pilot plaats met een zelfrijdende shuttle bij Appelscha. Dat was geen onverdeeld succes. Vorig jaar was sprake van een mogelijk experiment met leerlingenvervoer tussen Dokkum en Ferwert, maar dat is er niet van gekomen. De techniek was er volgens de provincie nog niet klaar voor.

Krimp

De noordelijke provincies zien zelfrijdend vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in krimpregio’s te behouden en verbeteren.

Verkeerskundige Sjoerd Nota van NHL Stenden Hogeschool stelde onlangs in de Leeuwarder Courant dat het nog wel veertig tot zeventig jaar kan duren voordat autonoom verkeer zelfstandig de straat op kan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement