Proef met waterstofbus op lijndienst over A7

FOTO FRITS POELMAN

Arriva gaat met steun van noordelijke provincies een bus ombouwen tot waterstofbus, die gaat rijden tussen Emmeloord en Groningen.

Een Qliner op lijn 315, die rijdt tussen Groningen, Heerenveen, Joure, Lemmer en Emmeloord, zal voor de pilot worden omgebouwd tot waterstofbus. Het gaat om een touringcar die op diesel rijdt en door Arriva wordt gebruikt voor lange afstanden. Deze bus, gebouwd in 2009, mag 100 kilometer per uur rijden en zal dat blijven doen. Het gaat voorlopig om één bus die dagelijks rijdt op de lijn.

Fryslân betaalt ruim 330.000 euro mee aan de pilot, die 1,2 miljoen euro kost. Ook Groningen betaalt via het ov-bureau Groningen-Drenthe mee aan de proef, net als Flevoland en busvervoerder Arriva.

Van het geld wordt de bus omgebouwd en kan de touringcar twee jaar lang blijven rijden.

De provincie draagt bij aan de pilot, omdat ze graag wil dat het openbaar vervoer in Friesland verder verduurzaamt. Bevalt de proef, dan wil de provincie kijken of meer bussen omgebouwd kunnen worden en waterstof als brandstof onderdeel kan worden van de nieuwe busconcessie. Op dit moment rijden stadsbussen en streeklijnen al op groengas of elektriciteit.

Het is de bedoeling dat de bus in 2021 en 2022 dagelijks op lijn 315 gaat rijden.