Productie van crystal meth neemt toe in Nederland

Een crystal meth-laboratorium, zoals eind vorig jaar in Haulerwijk werd opgerold, zal steeds minder een unicum zijn. Volgens de politie neemt de productie van de drugs een vlucht in Nederland.

Het jaar 2018 is een ,,kantelpunt'' in de productie van crystal meth, zegt een opsporingsambtenaar tegen NRC Handelsblad. Waar in eerdere jaren de laboratoria een zeldzaamheid waren, werden de afgelopen maanden al tien ontdekt.

Een groot deel daarvan was in het zuiden van het land, waar in verhouding ook meer xtc-laboratoria zijn, maar ook in het Noorden duiken de labs op. In Haulerwijk in november 2017 en in april van dit jaar in het Drentse Zuidlaren.

Wie gebruikt er crystal meth in Nederland?
Lees verder

Drugs voor export

Crystal meth wordt nauwelijks gebruikt in Nederland. Dat komt vooral doordat de drugs erg duur is in vergelijking met andere middelen zoals cocaïne en speed. Om dezelfde reden neemt het aantal meth-verslaafden in de Verenigde Staten juist wel toe. Hier is crystal meth juist goedkoper dan andere drugs.

De gebruikers die er wel zijn, moeten gezocht worden in de gayscene, waar crystal meth bekend staat als Tina. Het wordt tijdens seksfeestjes gebruikt om langer door te kunnen gaan. De drug is ook populair in de gayscene van steden als Berlijn en Londen, van waaruit het overwaaide naar Amsterdam. Het gaat overigens om een kleine minderheid die vaak ook experimenteert met andere drugs zoals xtc en ghb.

Toenemende productie in Noorden

Ondertussen stijgt de productie van synthetische drugs in Noord-Nederland. Dit is volgens de politie niet het gevolg van meer druk op de productie in Zuid-Nederland. Volgens Hugo van Klaveren, sectorhoofd recherche Noord-Nederland, is de xtc-productie simpelweg zo’n lucratieve handel, dat organisaties meer en meer territorium innemen en productie ook elders opduikt.

Deze regio is er namelijk uiterst geschikt voor. Er zijn hier voldoende mogelijkheden doordat er veel ruimte is en veel lage grondprijzen en pandeigenaren in financiële problemen zijn. ,,De verdiensten zijn gigantisch en de afzetmarkt is schier oneindig. We zien wel enkele zuiderlingen opduiken in ons gebied, maar niet massaal.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement