Producent elektrische driewieler vestigt zich in Friesland

Carver, producent van elektrische driewielers, vestigt zich in Friesland. De assemblage van een nieuw model wordt in november opgestart.

Met de vestiging van een assemblagebedrijf is een investering gemoeid van 4 miljoen euro. De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en de Friese Ontwikkelings Maatschappij (FOM) participeren in het bedrijf, dat momenteel vestigingen heeft in ‘s Gravendeel, Dordrecht en Amsterdam. Onderdelen van die vestigingen zullen ook naar Friesland verhuizen.

Directeur Anton Rosier is in twee Friese steden in onderhandeling over een pand, dat in elk geval groeimogelijkheden moet hebben. In de opstartfase verwacht Rosier zo’n twintig nieuwe medewerkers nodig te hebben. Verdere groei is afhankelijk van het succes van de nieuwe Carver, een vervoermiddel dat het midden houdt tussen een auto en een scooter.

Carver rekent Europa tot zijn afzetgebied. De overkapte driewieler met een topsnelheid van 45 kilometer per uur is vooral bedoeld als stadsvervoermiddel. Het voertuig is uitgerust met gepatenteerde kanteltechnologie wat hem volgens de bouwers uniek maakt. De in Nederland ontwikkelde technologie combineert het comfort en de veiligheid van de auto met het gemak en de wendbaarheid van een scooter, aldus Rosier.

Carver werkt samen met Velosophy, het moederbedrijf van Babboe Fietse, waarin ook fietsenfabrikant Accell in Heerenveen participeert. De keuze voor vestiging in Friesland is mede ingegeven door de deelname van de NOM en de FOM, aldus Rosier. ,,Bovendien is de provincie voorloper op het gebied van de transitie naar duurzaam vervoer. Kijk ook maar naar de Elfwegentocht.’’