ProDemos maakt scholieren warm voor politiek debat

In de illustere Steateseal van het Provinsjehûs kroop de internationale schakelklas van OSG Singelland dinsdag in de huid van volksvertegenwoordigers.

Met de provinciekaart als vloerkleed roken de scholieren aan het politieke debat, dat ook hier uitdraaide op verdeling van schaarse openbare geldmiddelen. Een mening formuleren, luisteren, argumenteren en steun zoeken: basisvaardigheden om op democratische grondslag vooruit te helpen. De snelcursus is opgezet door de stichting ProDemos en wordt in het hele land aan de bovenbouw van basisscholen en in het voortgezet onderwijs aangeboden.

Als warm welkomstwoord hield commissaris Arno Brok de merendeels niet-westerse vluchtelingenkinderen voor dat zij de volksvertegenwoordigers van de toekomst zijn. ,,In de staten zit een vrouw die in Zwitserland is geboren, ikzelf kom uit Holland. Geen probleem. Iedereen is in Friesland welkom.’’

Ondersteund door vier echte statenleden boetseerde de Drachtster schoolklas, in fracties verdeeld, politieke doelen. Die zijn vaak ontleend aan eigen ervaringen. Het busvervoer op de dorpslijnen moet frequenter, klonk het. Natuur moet worden ontzien. Niet elke eis is reëel. De supermarkt in Drachten op zondag open of extra geld voor medische zorg? Daar gaat de provincie niet over, leggen de echte politici uit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement