Twee weken na de intocht was er in Dokkum alsnog een demonstratie tegen Zwarte Piet . FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Pro-Piet was de kat en politie de muis

Twee weken na de intocht was er in Dokkum alsnog een demonstratie tegen Zwarte Piet . FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Loco-burgemeester Pytsje de Graaf stond op 18 november bij de intocht van Sint met de rug tegen de muur toen zij een betoging tegen Zwarte Piet verbood.

In Dokkum waren voetbal-hooligans gesignaleerd met zwaar vuurwerk op zak, terwijl op de Wâldwei en de Sintrale As wegblokkades werden gemeld. Het ging om personen die de demonstranten vijandig gezind waren en wilden tegenhouden.

Veiligheidsgarantie

In haar krachtmeting met de pro-Piet-colonne was de politie een muis voor de kat. De algemeen commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) achtte de politie niet in staat de veiligheid van betogers en omstanders te garanderen. Daarbij gaven de meldingen over het pro-Zwarte-Pietkamp die zaterdagochtend de doorslag.

De toedracht bijkt uit documenten die Dongeradeel op grond van de Wet openbaar bestuur gedeeltelijk openbaar heeft gemaakt. De aangemelde demonstratie zou bestaan uit een optocht van De Zijl naar de Hogepol tussen half elf en kwart over elf en aansluitend een stilstaande betoging langs de route van de Sint tot half twee ’s middags.

Justitie

Uit Rotterdam en Amsterdam waren bussen met 100 demonstranten te laat vertrokken. Al voor tienen besloot de driehoek van locoburgemeester De Graaf, politieteamchef Tsjipke Hijlkema en officier van justitie Pieter van Rest op advies van de SGBO het wandelgedeelte van de demonstratie te verbieden.

Pal daarop blokkeerden tegenstanders van het protest tegen Zwarte Piet de bussen met betogers op de A7 bij Joure. Het oponthoud zou bijna drie kwartier duren.

Blokkades

De SGBO-commandant bekroop vrees voor ,,escalatie’’: ,,Er zal geknokt moeten worden.’’ Zijn advies om de demonstratie helemaal te verbieden, sloeg de driehoek om vijf voor elf nog in de wind. De Graaf, Hijlkema en Van Rest stelden voor eventuele blokkades op te ruimen en de bus met betogers van een escorte te voorzien.

Ernstige vrees van de SGOB voor wanordelijkheden bracht De Graaf kort daarop alsnog tot het verbod. Tegen die beslissing loopt nog een bezwaarschriftprocedure van de organiserende stichting Nederland Wordt Beter.

Het oponthoud zou bijna drie kwartier duren

NRC

NRC Handelsblad haalt in een eigen ‘reconstructie’ politielogboeken aan, waaruit zou blijken dat het politietoezicht op de vier toegangswegen naar het centrum van Dokkum de ochtend van de intocht faalde en zelfs een poos ontbroken heeft. Tientallen ,,kwaadwillenden’’ werden weggestuurd, tientallen andere konden doorlopen, aldus de krant.

In zijn recente rapport Demonstreren, een schurend grondrecht? is de Nationale Ombusdman kritisch over de manier waarop overheid en politie het grondrecht op demonstratie beschermen. ,,Dreiging met verstoring van een demonstratie mag niet lonen.’’ Een impopulaire demonstratie vraagt extra politie-inzet, stelt de Ombudsman. ,,Het is niet juist wanneer een demonstratie wordt verboden vanwege de vrees voor de reacties van een vijandig publiek.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum
A7 blokkade
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct