Prinsjesdag 2018: Pijn en plezier op de statige stoelen

Voor CDA-senator Joop Atsma was het dinsdag de pijnlijkste Prinsjesdag ooit. Hij zat met een gebroken sleutelbeen in de Ridderzaal.

Atsma had het Prinsjesdagontbijt eerder op de dag laten schieten. De Troonrede wilde hij voor geen goud missen. De lange zit op de statige houten stoelen bleek een beproeving. Met een van pijn vertrokken gezicht stapte Atsma na afloop weer naar buiten, het Binnenhof op, met zijn rechterarm in een mitella.

Feestelijk dagje uit

Heel anders verging het Ben van der Knaap en Koen Eekma, de oud-directeuren van respectievelijk het theater in Sneek en de Afûk. Zij waren op speciale uitnodiging van commissaris Arno Brok in de Ridderzaal aanwezig. De heren maakten er een feestelijk dagje uit van. De koninklijke onderscheiding die ze eerder dit jaar kregen prikte fier op de revers. Ze hadden een mooie plek, vertelde Van der Knaap. ,,Boven. Eerste rij.’’

Vooraf hadden de mannen een samenzijn met alle andere genodigden namens de twaalf provincies. Daaronder waren bijvoorbeeld de ouders van Tijn, het nagellak-jochie uit Brabant. In de Ridderzaal vergaapten Eekma en Van der Knaap zich aan de ambiance. Klein puntje van kritiek: de koning heeft wel eens soepeler voorgelezen. Van der Knaap: ,,Hij zat er een paar keer naast’’.

Ontbijt van de noordelijke provincies

Prinsjesdag begon met het traditionele gezamenlijke ontbijt van Friesland, Groningen en Drenthe. Voor Drents commissaris Jetta Klijnsma was het haar tiende Prinsjesdag, voor OSF-senator Hendrik ten Hoeve uit Heerenveen zijn laatste. Ten Hoeve is komend voorjaar niet opnieuw verkiesbaar. Voor de gelegenheid had hij drie pakesizzers mee die vanachter de ramen van de Eerste Kamer het tafereel aanschouwden.

Gedeputeerde Johannes Kramer ventte een stapel wervende boekjes uit om de wens voor een snellere treinreis naar de Randstad. De geesten in Den Haag lijken er rijp voor. Het ministerie van infrastructuur trekt komend jaar 7 miljard euro extra uit voor infrastructuur. Kramer heeft in Zweden zijn licht opgestoken. Daar hebben ze ervaring met zulke nonstop-snelle-treinen, weet hij. Volgens burgemeester Ferd Crone ziet ook Prorail-baas Pier Eringa het nut in van de gevraagde ingrepen. ,,Er moet wat gebeuren.’’ Versnelling van de reistijd met een halfuur dempt tegelijk de roep om de aanleg van de Zuiderzeelijn. Voor zo’n nieuwe lijn is het aanbod aan reizigers domweg te klein.

Na afloop van de Troonrede heerste er vooral Friese tevredenheid over de warme woorden die de koning had gewijd aan het adres van de landbouw- en visserijsector. Brok: ,,Dêr binne wy hiel gelokkich mei’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement