Darrel Hansen en teamcoach Ellen Bloem voor het nieuwe pand van De Noorderbrug. FOTO NIELS WESTRA

Prikkelarm wonen in nieuwbouwpand De Noorderbrug: 'Oh, deze hoek wil ik schoonhouden'

Darrel Hansen en teamcoach Ellen Bloem voor het nieuwe pand van De Noorderbrug. FOTO NIELS WESTRA

Een hernieuwde visie in een nieuw gebouw. Per bewoner wordt bij De Noorderbrug bekeken waar die blij van wordt. ,,Deze groep is heel divers."

Niet alleen Darrel Hansen, ook zijn drie Vlaamse reuzen hebben een nieuw onderkomen gekregen in Leeuwarden. ,,Machtig mooi." Als de 39-jarige man de vijftien net afgeleverde kippen ziet, giert hij het uit van plezier. ,,Oh, deze hoek wil ik schoonhouden. Leuk man, als ik 's ochtends wakker word, kan ik mooi eerst de diertjes doen."

72 cliënten van De Noorderbrug zijn vanaf donderdagavond van drie verouderde locaties (Noordvliet, De Kaap en De Kazerne) in Leeuwarden verhuisd naar een nieuwbouwpand aan de Sixmastraat. In het woon- en talentencentrum verblijven ze allemaal bij elkaar in één gebouw met zes etages. ,,Elke etage heeft een eigen letter en een eigen kleur, gebaseerd op de opbouw van het Friese landschap. Van zand en klei tot lucht en de wolken", vertelt teamcoach Ellen Bloem. ,,De omgeving moet prikkelarm zijn en rekening houden met mensen met geheugen- en concentratieproblemen."

Bij De Noorderbrug wonen naast mensen met chronisch neurologische aandoeningen vooral mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Anders dan mensen met een aangeboren verstandelijke beperking heeft deze groep een ander leven gehad vóór zij hersenletsel kregen door bijvoorbeeld een ongeluk of beroerte. ,,Dat maakt de omgang heel divers", zegt Bloem. ,,Het is heel belangrijk dat we onze cliënten en hun verleden goed kennen."

'Ze hadden me al klinisch dood verklaard, en kijk nu'

Hansen is een van de nieuwe bewoners. In Leeuwarden is hij een bekende verschijning , hij is geregeld aan de wandel met een van zijn konijnen aan een tuigje.

Hansen kreeg twintig jaar geleden in Deventer een ongeluk met de trein. Die raakte het been van zijn passagier op de scooter, waardoor hij een meter of twintig door de lucht werd gelanceerd. Hij liep een hersenbloeding en een hersenkneuzing op, vertelt hij, terwijl hij een litteken boven op zijn hoofd laat zien. ,,Een NS-souvenir."

Ongeveer een maand lag Hansen in coma. De artsen hadden hem klinisch dood verklaard, vertelt hij. ,,Er is voor mij gebeden. Vlak voor ze de zuurstoftoevoer zouden beëindigen kwam ik weer bij. Ze zeiden dat ik maar 10 procent kans had weer te lopen en maar 10 procent om weer te praten, en kijk nu", vertelt hij, opkijkend naar het nieuwe gebouw. ,,Machtig mooi."

De Noorderbrug zoekt nog partner voor administratief werk

Aan de wensen van alle bewoners probeert De Noorderbrug te voldoen. In het talentencentrum kunnen ze schilderen, koken of bewegen, maar ook lessen voor spraak of internetbankieren volgen. Buiten is een tuin en er komen nog moestuintjes op wielen. Wie wil werken kan aan de slag bij de Makro, in het Bos van Ypey of bij de kinderboerderij. ,,We zoeken nog andere samenwerkingspartners, waar onze mensen administratief werk kunnen doen, want de meeste bewoners zijn afhankelijk van een rolstoel. Onze cliënten hebben belang bij structuur en houden van herhaling", vertelt kwartiermaker Lieuwe van Welie, die hierover al in gesprek is met letterkundig centrum Tresoar.

Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij of een zinvolle invulling van de dag kunnen krijgen, vervolgt Bloem. Zo is er een bewoner die ooit bij de brandweer werkte, maar door zinloos geweld zijn oude leven verloor. ,,Hij gaat nu een keer per week in brandweerpak naar de kazerne. Hij kan zijn oude werk niet meer oppakken, maar is wel weer even onderdeel van het team."

Als zorginstelling zoekt de Noorderbrug nog altijd een overnamekandidaat .

In Leeuwarden wil De Noorderbrug de bewoners gauw met de nieuwe omgeving kennis laten maken. De oversteek tussen het gebouw en de KwikFit wordt veiliger gemaakt, zo heeft de gemeente beloofd. Bloem wil ook met de winkeliersvereniging op de Schrans in gesprek. ,,Voor onze bewoners is het echt heel fijn dat er een winkelcentrum zo dichtbij is. Maar de stoepen staan daar wel vol fietsen en uitstallingen, moeilijk begaanbaar voor onze cliënten. Daar komen we wel uit", zegt Bloem lachend. ,,We hebben het toch over 72 nieuwe klanten."

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct