Premier Rutte heeft lol met de drie melkers van Dairy Campus: Durk Wind (l), Sybren Folkerts en Edwin Bakker (r). FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Premier Rutte op Dairy Campus: 'We zijn zo goed, we zijn onverslaanbaar!'

Premier Rutte heeft lol met de drie melkers van Dairy Campus: Durk Wind (l), Sybren Folkerts en Edwin Bakker (r). FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

,,Of ik wel eens in een melkstal heb gestaan? Maar natuurlijk, ik ben een Hollandse jongen!”

Minister-president Mark Rutte reageert verbaasd en een tikkeltje gekwetst als hem in de melkstal van Dairy Campus deze vraag gesteld wordt. ,,Maar het is wel de eerste keer dat ik zo’n moderne stal sta. Dit is toch wel top zeg. Je staat de koeien hier gewoon in de kont te kijken.”

Van steeds meer waarde

Rutte was maandag op werkbezoek in Friesland. Voorafgaande aan de festiviteiten ’s avonds op het Oldehoofsterkerkhof met zwemmer Maarten van der Weijden bezocht de premier de Dairy Campus, het innovatiecentrum voor de melkveehouderij en watertechnologie-instituut Wetsus.

In de melkstal legt voorzitter Louise Fresco van Wageningen University and Research Rutte uit dat melk van steeds meer waarde gaat worden. ,,Naast een belangrijk voedingsmiddel, lijkt het erop dat melk ook een belangrijke grondstof gaat vormen voor de farmaceutische en chemische industrie en dat boeren meer en meer uitbetaald worden op basis van de nutriëntendichtheid van hun melk.”

Rutte vindt het allemaal even indrukwekkend, evenals het onderzoek op de Campus naar de invloed van voeding op de methaanuitstoot door koeien en de activiteiten om de biodiversiteit en de weidevogelstand te verbeteren. ,,Het laat zien dat onze sterke boerensector, met hulp van Wageningen, de beste landbouwuniversiteit ter wereld, werk wil maken van deze uitdagingen.”

Melk, water en onderzoek

Op Wetsus krijgt de premier uitleg over vier projecten: de detectie van ondergrondse waterleidingen, virusverwijdering uit water, blue energy en de fosfaatterugwinning uit mest. Wat hij nu het meest spraakmakende project vindt? Rutte kan er geen antwoord op geven. ,,Melk, water, onderzoek. We zijn er zo goed in, we zijn gewoon onverslaanbaar.”

Vlak voor zijn vertrek maakt Wetsus-directeur Johannes Boonstra van de gelegenheid gebruik om de premier de regiodeal van vijftien, merendeels Friese, waterpartijen te overhandigen. De partijen vragen 25 miljoen euro van het ministerie van Landbouw om de kenniseconomie rond watertechnologie een extra impuls te geven. Het ministerie heeft voor die regiodeals in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.

Bij het afscheid overhandigt burgemeester Ferd Crone hem nog de Reuzenbijlage van deze krant. ,,Geweldig, gaaf, wat mooi”, zegt de premier. ,,Maar de grootste reus lag natuurlijk in het water hè. Wat een held hè, die Maarten van der Weijden. Laten we naar hem toe gaan.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct