Postcode 9261 XC: twee huishoudens winnen 26,95 miljoen euro in Eastermar

Winston Gerschtanowitz, Caroline Tensen en Martijn Krabbé togen maandagavond naar Eastermar. Zij maakten bekend dat de helft van de Postcodekanjer (26,95 miljoen euro) op de postcode 9261 XC (Industrieweg) is gevallen. Een jong stel wint 8.983.333 euro. Er stonden maar twee huizen op de postcode. De buren spelen ook mee. Zij krijgen een nog veel groter bedrag.

De winnaars, een stel, spelen een paar jaar mee. ,,Het was een bombardement van berichtjes over deze prijs'', zei de winnares. Ze kennen elkaar drie jaar. De man heeft een goedlopend IT-bedrijfje. ,,We gaan in ieder geval op vakantie en verder zien we wel'', aldus de glunderende man. Het stel reageerde beduusd op de prijs. Ook presentator Gerschtanowitz was er even stil van. ,,Ik heb nog nooit zulke bedragen uitgedeeld.''

Martijn Krabbé is naar de buren gegaan. Die zaten gezamenlijk met hun kinderen rond de tafel klaar. Buurman Romke en buurvrouw Sonja de Haan wonen er al 43 jaar. Sonja is in Burgum geboren, Romke in Harkema. ,,Ze zijn er altijd als je hulp nodig hebt'', zegt hun dochter.

Het echtpaar speelt ,,al heel wat jaren'' mee bij de Postcode Loterij. Zij kregen liefst 17.966.667 miljoen euro. Het zorgde voor een aandoenlijk tafereel op televisie. Er werd luid gegild en gejuicht, de confetti spatte hoog door de woonkamer.

RTL Boulevard

,,Eastermarrrr.'' Presentator Ruben Nicolai had er in de studio van RTL geen enkele moeite mee de naam van het dorp met een Friese tongval door de beeldbuis te laten galmen. In het dorp was het een gekkenhuis. Al uren stonden bewoners - in totaal wonen in Eastermar ongeveer 1500 mensen - bij de speciale truck van de Postcode Loterij. Ze praatten bij, fantaseerden over wat ze met het geldbedrag zouden doen en oefenden voor de camera van RTL hoe ze in het Fries het duizelingwekkende bedrag van 53,9 miljoen moesten uitspreken. Hoewel, oefenen... in Eastermar wisten ze daar wel raad mee.

Heel Eastermar wint

De hoogste Postcodekanjer ooit (53,9 miljoen euro) is dit jaar gevallen in het Eastermar. Iedereen waarvan de postcode begint met 9261, deelt mee in de prijzenpot. Heel Eastermar heeft de code 9261.

De Postcodekanjer bestaat uit twee delen: een postcodeprijs en een wijkprijs. Deelnemers uit de winnende postcode (vier cijfers en twee letters) verdelen 26,95 miljoen euro. Deelnemers uit de winnende wijkcode (de eerste vier posities van de postcode) verdelen met elkaar de andere 26,95 miljoen euro. De tweede helft van het totaalbedrag wordt in de loop van de week uitgedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Postcodekanjer Eastermar