PostNL vergeet Dokkumer Ie bij weghalen brievenbus

Ga maar naar Wyns, kreeg buurtschap Tichelwurk te horen toen bleek dat de brievenbus wordt weggehaald. Het probleem? De Dokkumer Ie ligt ertussen.

,,Deze brievenbus vervalt binnenkort’’, staat op een sticker op het exemplaar in Tichelwurk, pal aan de Dokkumer Ie. Op papier lijkt het logisch: PostNL haalt al ruim twee jaar brievenbussen in het hele land weg. Er wordt immers steeds minder brievenpost verstuurd, zodat postbodes steeds vaker niks meer te legen hebben als ze de brievenbussen bij langs gaan.

Twaalf inwoners

Nu is Friesland aan de beurt. Dat betekent dat in grote kernen een brievenbus maximaal 1000 meter verderop mag liggen en niet 500, zoals vroeger. In plaatsen onder de 5000 inwoners en in het buitengebied is dat zelfs 2500 meter.

Met zijn twaalf inwoners zorgt Tichelwurk zelden voor volle postzakken. En de dichtstbijzijnde bus ligt keurig binnen de norm: in Wyns, een ruime kilometer verderop over het smalle fietspad langs de Ie.

Tenminste: in de zomermaanden. Want alleen dan vaart het fietspontje, de Wynser Oerset, naar de brievenbus aan de overkant van de Dokkumer Ie. In de winter ben je op een roeiboot aangewezen, of op schaatsen. Of op een fietstocht van bijna 15 kilometer over de eerste brug. Die ligt in Leeuwarden.

Bewoners hebben bij PostNL aan de bel getrokken. ,,Nu moeten we over de weg naar Stiens’’, zegt Giny van Hulzen-Boekema (73). ,,Dat is zes kilometer. ,,Het streekje wordt ook wat ouder. Ik ook, en dan hoef je echt niet meer elke dag naar dorp. Als ik naar Wyns wil, moet ik met de scootmobiel.’’ Zolang als ze weet is er een brievenbus in Tichelwurk. ,,Heel vroeger op het erf van een boerderij. En sinds de jaren zestig op de huidige plek, aan het water.’’

‘Wy ride net spesjaal om de bus te leegjen’

Natuurlijk ligt er lang niet elke dag post in de brievenbus, zegt bewoonster Liesbeth Poortman. ,,PostNL seit: wy ride net spesjaal om om de bus te leechjen. Mar no is dat ek al sa. As der gjin post besoarge wurdt, wurdt de bus ek net lege. Dat wit hjir elkenien.’’

Hoewel PostNL elders in Nederland al wel brievenbussen moest terugplaatsen, lijkt dat hier niet te gebeuren. ,,Sy seinen: ik geef u weinig kans’’, zegt Poortman. Jammer, ook voor de vele watersporters, vindt ze. ,,Dy goaie der ek faak wat yn.’’ Van Hulzen is het ‘helemaal niet eens’ met de beslissing. ,,Mensen boven de zeventig roeien toch niet meer in een bootje?’’

PostNL is om een reactie gevraagd. Die bleef tot nu toe uit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement