Poolse jachtvliegers 76 jaar na crash bij Oudemirdum begraven

Poolse jachtvliegers na 76 jaar begraven ANP

Twee Poolse bemanningsleden van de Britse bommenwerper die in mei 1941 werd neergehaald boven het IJsselmeer, worden woensdag begraven in Amsterdam. De overblijfselen van de militairen zijn vorig jaar gevonden bij de berging van de Vickers Wellington.

Bij de ceremonie op begraafplaats De Nieuwe Ooster is ook de zoon van een van de bemanningsleden aanwezig. Hij was nog maar twee jaar oud toen hij zijn vader verloor. Ruim 76 jaar later neemt hij definitief afscheid.

De bergingswerkzaamheden in het IJsselmeer gaven ook uitsluitsel over de identiteit van een anoniem begraven bemanningslid van de Vickers Wellington. Zijn lichaam werd in 1941 al in Amsterdam ter aarde besteld. Dit graf krijgt bij dezelfde ceremonie een nieuwe steen.

Het gevechtsvliegtuig van de Britse Royal Airforce werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergehaald. In totaal waren zes mannen aan boord. Drie van hen zijn begraven in Amsterdam, één spoelde aan op Urk en werd in 1947 herbegraven in Oud-Leusden.

Ook de gemeente De Fryske Marren staat woensdag stil bij de noodlottige vlucht. De gemeente onthult een informatiepaneel bij het monument voor de crash in Oudemirdum.