Polynesische kanoërs voelen zich snel thuis in Jirnsum

In de Polynesische cultuur is hoe je iemand welkom heet enorm belangrijk. Wat dat betreft deden de Jirnsumers gisteren alles goed bij de traditionele kanoploeg.

Aan de Rijksweg in Jirnsum is de Stille Oceaan heel ver weg. Maar als Cyrille Taraufau in de tuin van Ed den Dulk en Helma de Water het woord neemt, is Frans-Polynesië ineens een klein beetje dichterbij. ,,We danken God voor dit prachtige weer”, spreekt Taraufau, die de baas is van het traditionele kanoteam.

Ed den Hulk uit Jirnsum is deze week gastheer van een Polynesisch kanoteam, dat in de provincie verblijft voor een demonstratie op de European Games.

In verschillende plaatsen in Friesland waren gistermiddag soortgelijke ontmoetingen tussen deelnemers aan de European Sports for All Games, die vandaag beginnen, en bewoners, die een slaapkamer aan de sporters beschikbaar stellen.

Door de hele provincie

Earnewâld biedt onderdak aan de Italiaanse delegatie, Spanjaarden verblijven in Sneek, Franse Basken en Slovenen in Witmarsum en de Duitsers strijken neer bij inwoners van Echtenerbrug en Delfstrahuizen. In Heeg wordt een schip bevolkt door zeventig sporters uit verschillende landen.

Jirnsum is voor een kleine week het thuis van een ploeg van negen beoefenaars van het Polynesisch kanovaren. Het team heeft als thuisbasis het Zuid-Franse Toulon. In een bus met daarachter op een trailer de traditionele kano (met drijver aan de zijkant) reden ze in twee dagen met een gangetje van 80 kilometer per uur naar het Noorden. Ze verblijven bij vier gezinnen.

,,Het kostte geen enkele moeite om mensen te vinden die er een paar wilden huisvesten”, zegt Den Dulk, bij wie baas Taraufau logeert. ,,De deuren open gooien, je open stellen voor andere culturen. Dat sluit toch helemaal aan bij de gedachte van de iepen mienskip?”

Dankbaarheid

Bij Taraufau valt de Jirnsumer gastvrijheid in ontzettend goede aarde, zo zegt hij in zijn toespraak in de tuin. Hij spreekt Frans, in het Engels vertaald door Franck Ravez, een ander lid van het kanoteam. ,,Gastvrijheid, respect en met elkaar delen zijn heel belangrijke waarden in de Tahitiaanse cultuur”, zegt Taraufau. ,,Daarom zijn we de mensen hier heel erg dankbaar.”

De enorme kano ligt bij Jacob en Janet Visser (zij is docent Frans en treedt ook op als tolk) aan de Garde Jagerswei in Grou. Vanmiddag houdt het team een demo bij de kade aan de Pikmar en tegen de avond peddelt de ploeg met een gang van 12 kilometer per uur naar Sneek. Daar vaart de kano vanavond mee in de vlootschouw voor de Sneekweek.

Appgebruikers klikken hier voor de video

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement