Politietop kneep oogje toe bij geldsmijterij cor-voorzitter

Korpschef Erik Akkerboom. FOTO ANP

De top van de Nationale Politie heeft jarenlang een oogje dichtgeknepen voor de geldsmijterij door de centrale ondernemingsraad (cor). Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die deze krant ingezien heeft.

Vooral de buitensporig hoge uitgaven van cor-voorzitter Frank Giltay baarden de korpsleiding al langer zorgen. De eind juli overleden oud-korpschef Gerard Bouman noemde Giltay letterlijk een ‘zorgenkindje’.

Tijdens verschillende kwartaalgesprekken kreeg de cor-voorzitter wel degelijk te horen dat hij het zuiniger aan moest doen, blijkt uit de documenten, maar er gebeurde vervolgens niets. Giltay bleef volgens de politietop te veel geld uitgeven aan dure vergaderlocaties en diende ‘vage’ declaraties in.

Toch greep Bouman niet in. De politiebaas wist dat de cor eigenlijk op politiebureaus zou moeten vergaderen, maar Bouman ging zelf ‘een keer of zes’ mee naar restaurant BoatHouse in Almere, waar Giltay kind aan huis was.

,,Mijn relatie met de cor is een bijzondere”, heeft Bouman hierover verklaard. ,,Ik kan niet zeggen dat ik het niet wil hebben.”

Bouman verklaarde dat de politie belang had bij ‘een cor die meegaat in de ideeën’. ,,Niet ik, maar de politie heeft er belang bij. Dat is zo klaar als een klontje.” Hij heeft altijd ontkend dat hij Giltay wilde paaien met hoge budgetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland