Politiebureau Franeker dicht, klein steunpunt blijft

De opening van het Franeker politiebureau in 2005 FOTO LC

Het politiebureau in Franeker wordt vervangen door een klein steunpunt in het centrum van de stad. Het huidige bureau gaat dicht zodra er een andere plek is gevonden.

Voor het team Noordwest van de politie wordt het bureau aan de Kimswerderweg in Harlingen het hoofdbureau. Op dit moment functioneert dit al zo, melden ambtenaren in een memo aan de raad. Het memo is geschreven naar aanleiding van onrust in een van de wijken rond het huidige politiebureau. Daar heerst bezorgdheid omdat vernomen was dat het politiebureau in september 2019 zou sluiten.

Sluiting klopt, maar gaat pas in als er een andere plek voor de politie is gevonden, aldus het memo. De huidige plek aan Het Want is onvoldoende zichtbaar en aan een in/uitvalsweg niet echt nabij de stad. De politieleiding zoekt daarom in samenwerking met de gemeente Waadhoeke naar een kleiner stadsonderkomen.

Het huidige politiepand werd in 2005 geopend. De toenmalige burgemeester van Franekeradeel, Marian Haveman, gaf destijds aan dat ze zich tot het laatst heeft verzet tegen verhuizing uit de binnenstad waar het bureau aanvankelijk zat. Dat was in een pand naast het stadhuis. ,,Een politiebureau past in de binnenstad en geeft een groot gevoel van veiligheid.’’

Sint Annaparochie

Het politiebureau in Sint Annaparochie wordt een groot steunpunt. Dit is onder andere van belang in verband met korte aanrijtijden. Ook blijft het bureau een belangrijke uitvalsbasis voor de basispolitiezorg. Nu de gemeente Ferwerderadiel is opgegaan in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân is de politiezorg in dit gebied overgegaan naar het basisteam Noordoost Fryslân.