Politie strenger bij Elfstedentocht

De Elfstedentocht moet vooral een volksfeest blijven, maar bij een nieuwe tocht treedt de politie wel strenger op. En de natuur blijft de baas, aldus Wiebe Wieling.

,,It is in oare tiid'', zei de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden donderdag in Leeuwarden. Hier woonde Wieling in het pand van Veiligheidsregio Friesland (brandweer en GGD) een bijeenkomst bij over veiligheid, water en mensenmassa's.

Met zijn uitspraak doelde Wieling op 1997, het jaar waarin de laatste Elfstedentocht werd verreden, en 2015.

Maatregelen

Volgens de voorzitter waren Nederlanders twee decennia geleden veel gezagsgetrouwer dan nu. En dat vraagt om maatregelen. Bij trekpleister en knelpunt Bartlehiem bijvoorbeeld. ,,Dêr komme de minsken aanst it iis net mear op.''

De politie treedt stevig op tegen jolige toeschouwers die toch het ijs betreden, zegt Wieling. Op veel plekken houden drones de toeschouwersstromen in de gaten.

Bypasses voor moeder natuur

In de aanloop naar een volgende Elfstedentocht blijft de natuur gewoon de baas. Er komen dus geen buizen in het water om het sneller te laten bevriezen, of bepaalde stofjes, mochten die bestaan, die het proces versnellen. Alleen ijstransplantaties blijven toegestaan.

Op een andere manier wordt de natuur wel een handje geholpen. Verdeeld over de hele route zijn zo'n twintig alternatieve tracés gepland. Bypasses, noemt de voorzitter die.

Lees meer in de vrijdageditie van de Leeuwarder Courant en in het LC+ artikel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement