Politie rolt 'groothandel voor hennepteelt' op

In een groot onderzoek naar georganiseerde hennepteelt heeft de politie vandaag op elf plekken invallen gedaan, in Leeuwarden en omgeving. Vijf mensen werden aangehouden.

Het gaat om vier mannen uit Leeuwarden van 25, 25, 27 en 30 jaar oud en een 29-jarige vrouw uit Hallum. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.

De 'inboedel' die bij de invallen werd aangetroffen bestond onder andere uit ruim 8 kilo aan henneptoppen, 7 auto's, 1 bestelbus, 1 snorfiets, 1 vrachtwagen, 1 boot, 1 vorkheftruck en 2 kluizen. Ook werd er beslag gelegd op twee woningen, een bedrijfspand, diverse bankrekening en een onbekende hoeveelheid contant geld.

Anonieme tips

De politie kreeg anonieme tips binnen dat vijf verdachten hennep teelden en spullen leverden voor de teelt. De namen van deze mensen doken ook op in een aantal andere onderzoeken. Vergis je niet, zegt de Leeuwarder politiechef Cor Reijenga. ,,Dit was volledig gericht op de wietteelt. Hier kon je alles krijgen, van B tot Z. Alleen de A, de hennepstekjes, niet.” Je kon er ook compleet afgemonteerde meterkasten bestellen, speciaal toegesneden op de kwekerijwereld. ,Het is zeker dat dit grote jongens zijn in het faciliteren van hennepteelt.”

Spullen in het pand aan de Ceresweg die gebruikt werden voor hennepteelt. FOTO LC/STEF ALTENA

DNA

De politie kwam erachter dat een pand aan de Ceresweg in Leeuwarden een spil vormde. Hier werden apparatuur en goederen geleverd die gebruikt werden bij de teelt. De politie vermoedt dat de verdachten ook zelf hennep teelden. Van twee van de vijf verdachten werd DNA gevonden in kwekerijen in Sint Jacobiparochie en Warten. De vijf verdachten zijn ook betrokken bij een kwekerij in het Duitse Niederlangen, die maandag werd opgerold.

De gemeente Leeuwarden laat weten de gebouwen waar nu invallen zijn geweest, voor een aantal maanden worden gesloten.

De politie viel onder meer in dit pand aan de Ceresweg binnen. FOTO LC/STEF ALTENA

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement