Politie rolt drugslab op in Wânswert en vindt voor 4 miljoen aan crystal meth

Het drugslab in Wânswert. Foto: Politie

Bij een inval in een afgelegen leegstaande boerderij aan de Wirdsterterp in Wânswert is in de nacht van woensdag op donderdag een drugslab opgerold. Ook werd een hoeveelheid metamphetamine, een grondstof voor crystal meth, met een straatwaarde van 4 miljoen euro gevonden.

De politie kwam het lab op het spoor dankzij tips. ,,De tipgevers hadden het idee dat er iets niet klopte bij de boerderij’’, vertelt politiewoordvoerder Ingrid Coenen. ,,Daarop zijn wij een onderzoek begonnen.’’

Dat onderzoek leidde tot de nachtelijke inval. Daarbij werd in de boerderij een actief lab gevonden en de miljoenenvoorraad. In een nabijgelegen gebouw troffen de agenten een lab in aanbouw aan.

Tijdens de inval was er niemand in het gebouw aanwezig. Er staan ook geen bewoners ingeschreven. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

In de nachtelijke uren is het pand bewaakt. Donderdagochtend is de LFO, Landelijk Faciliteit Ontmanteling, begonnen met het opruimen. Het politie-onderzoek loopt nog.

Sinds november leeg

In de boerderij was jarenlang een melkveebedrijf gevestigd. De bewoonster, een weduwe, verkocht het gebouw in november vorig jaar. Nieuwe bewoners lieten zich echter niet zien. Er gebeurde niets in het pand en dit wekte argwaan. Wel werden de deuren dichtgepurd.

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân is blij dat getuigen hun twijfels hebben gedeeld met de politie. Want dergelijke activiteiten zijn ,,ûntwrichtsjend en ûndermynjend.’‘ En hier blijkt maar uit dat dergelijke labs niet alleen in Noord-Brabant zijn. ,,It bart no yn Wânswert en dat betsjut dat it oeral wêze kin.’‘ Hij roept de inwoners op de ,,eagen en earen’‘ open te houden. En nooit in zee te gaan met mensen ,,ek al binne se noch sa aardich’‘ die ruimte willen gebruiken. ,,Want at je der ien kear oan fêst sitte, komme je der noait wêr ôf.’‘

loading

Grote bewustwordingscampagne

In Noordoost-Friesland is onlangs een grote campagne begonnen om bewoners van het buitengebied bewust te maken van drugscriminaliteit. Zo werd vorige maand in Kollum een informatieavond gehouden op initiatief van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, LTO en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Bendes hebben ook in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel voet aan de grond, zei Johannes Kramer, burgemeester van Noardeast-Fryslân bij die bijeenkomst. Hij wees toen op een hennepplantage die vlak daarvoor was opgerold in Triemen.

Of door de campagne het drugslab in Wânswert aan het licht is gekomen, kon Coenen niet zeggen.

Lees ook: Criminelen weren? Sloop lege boerderijen en bouw er huizen

Wie gebruikt er crystal meth in Nederland?

Metamphetamine is een grondstof voor crystal meth. De drug wordt in Nederland nauwelijks gebruikt maar wordt steeds populairder in Oost-Europa en veel gebruikt in Azië. Nederland is voor internationale bendes een goede productielocatie omdat het vanuit hier makkelijk verder te distribueren is, bij ontdekking de straffen relatief laag zijn en grondstoffen ruim voorradig zijn.

De drug werd algemeen bekend door de tv-serie Breaking Bad waarin de aan kanker lijdende scheikundeleraar Walter White op grote schaal crystal meth gaat koken om zijn gezin goed achter te laten. Metamfetamine is anderhalf tot twee keer zo sterk als speed en vier keer zo sterk als cocaïne. Bovendien komt het langzamer vrij waardoor het effect wel tot twaalf uur blijft aanhouden.

Lees ook ons uitlegverhaal uit 2017: Wie gebruikt er crystal meth in Nederland?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân