FOTO

Politie kocht tientallen kilo's speed van motorbendelid voor undercoveractie

FOTO ANP

Met behulp van een criminele burgerinfiltrant en undercoveragenten heeft de politie een vermeende drugsbende opgerold. Om vertrouwen te wekken, kocht de politie eerst tientallen kilo’s harddrugs van een motorbendelid.

Behangen met microfoons heeft de criminele infiltrant A-4110 een jaar lang voor de politie gewerkt om verdachte drugscriminelen erbij te lappen.

Behalve de criminele burgerinfiltrant waren verschillende undercoveragenten en burgerinfiltranten in het onderzoek actief. Dat bevestigen advocaten na berichtgeving door  De Telegraaf . Ze infiltreerden in een bende die zich concentreerde rond Leeuwarden en Harlingen, waarin enkele leden van de Hells Angels en supportclub Red Devils deelnamen.

‘Doe je nog eens wat?’

De zaak komt aan het rollen als A-4110 in januari 2018 een hem bekend lid van de Red Devils tegenkomt en vraagt: ,,Doe je nog eens wat?” Het motorbendelid antwoordt speed te kunnen leveren. In de loop van 2018 koopt A-4110 verschillende partijen van rond de tien kilo op met geld van de politie. Later verloopt via een lid van de Hells Angels ook een drugstransport naar Finland.

A-4110 blijkt ingeschreven in het register van het zogeheten Team Burger van de Landelijke Eenheid. Het Openbaar Ministerie geeft hem in maart 2018 toestemming tot het doen van pseudokopen. Opmerkelijk is dat de minister van Justitie en Veiligheid pas een jaar later zijn fiat geeft om A-4110 te laten werken als criminele burgerinfiltrant, blijkt uit stukken die deze krant heeft ingezien. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de internationale handel in harddrugs door motorbendes.

IRT-affaire

Daarmee is de criminele burgerinfiltrant (cbi) terug van weggeweest. Het zware opsporingsmiddel werd na de IRT-affaire in de jaren 90 verboden. Toen werd via een criminele burgerinfiltrant geprobeerd te infiltreren in de organisatie van de ‘erven Bruinsma’, maar die speelde een dubbelrol en werd schatrijk met de invoer van drugs onder toeziend oog van de politie.

Pas in 2014 werd het middel weer toegelaten, zij het onder zeer strenge voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat de gepleegde criminele feiten in het onderzoek van zeer zware aard zijn.

‘Evident uitgelokt’

Advocaten in de zaak menen dat van die ‘zeer zware aard’ geen sprake is. ,,Daar moet een harde noot over worden gekraakt”, zegt advocaat Sander Janssen. ,,Ik ga de rechtbank vragen daar onderzoek naar te doen, want de informatie in het dossier is summier.”

Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers doen ‘de aard en zwaarte van de zaak de wenkbrauwen fronsen ten aanzien van de inzet van een criminele burgerinfiltrant en undercovers’. ,,Het lijkt erop dat men middels een relatief gemiddelde drugsverdenking de cbi weer wil introduceren. Men heeft in het geheel niets anders aan opsporingsmiddelen gehanteerd, maar is direct en rücksichtslos overgegaan tot het inzetten van een cbi. Mijn cliënt werd evident uitgelokt, dat spat van de stukken af.” 

De zaak, die draait om negen verdachten, komt morgen pro forma voor bij de rechtbank van Leeuwarden. De negen worden onder meer verdacht van het exporteren van 89 kilo synthetische drugs naar Finland. Ook verdenkt het OM de verdachten van het treffen van voorbereidingen voor een coketransport naar Australië.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Misdaad
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct