Politie gaat extra controleren bij zandwinplas bij Skûlenboarch

De politie gaat de komende tijd extra controles uitvoeren bij de zandwinplas bij Skûlenboarch. Zwemmers en motorcrossers zorgen daar voor overlast en gevaarlijke situaties.

Volgens de politie is zwemmen op deze plek onverantwoord. Onder water vinden zandafschuivingen plaats waardoor er draaikolken kunnen ontstaan. Een ander gevaar schuilt in de oevers. Die kunnen instabiel zijn doordat er bij de zandwinplas bij Skûlenboarch nog zand gewonnen wordt.

In diepe plassen kan op diepte water voorkomen van 10°C of kouder. Dit kan door stroming naar de oppervlakte komen, waardoor spieren kunnen verkrampen. Het water bij de zandwinplas is tot 40 meter diep.

Crossers

Op de zandbulten op het terrein worden geregeld (vooral in het weekend) motorcrossers gezien. Omwonden ervaren hier geluidsoverlast door. En omdat er nog werkzaamheden plaatsvinden, kan de locatie gevaarlijk zijn om te crossen. Het gebied is daarom verboden voor onbevoegden en door hekken omgeven. Bovendien staan er borden om er op te wijzen.

Extra toezicht

Om een einde te maken aan de gevaarlijke situaties en overlast, gaat de politie extra controleren. Wie er dan betrapt wordt kan een boete van 95 euro krijgen. Als surveillerende agenten een motorcrosser betrappen, volgt een boete van 140 euro.

In 2015 is bij de zandwinplas een recreatiestrandje aangelegd. Alleen op die locatie kan veilig worden gezwommen. Motorcrossen is in de gemeente Tytsjerksteradiel verboden. Er zijn in de gemeente geen terreinen, dus ook bij Skûlenboarch niet, waar het toegestaan is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement