De noordelijke politie wil geen plek in de nieuwe centrale ondernemingsraad (cor) van de Nationale Politie nu er ineens ‘besmette’ leden in zitten.

De nieuwe centrale ondernemingsraad (cor) van de Nationale Politie is amper twee weken in functie of er ligt al een bom onder de medezeggenschapsclub, die 65.000 agenten vertegenwoordigt. De politie-eenheden Noord-Nederland, Den Haag, Oost-Brabant en de Landelijke Eenheid weigeren aan te schuiven omdat er volgens hen afspraken worden geschonden.

Breekpunt

Breekpunt vormen de twee leden die de eenheid Zeeland-West-Brabant heeft afgevaardigd. Dit duo zat ook in de oude cor, die twee maanden geleden ontmanteld werd na berichten over buitensporige uitgaven . Die worden vooral toegeschreven aan toenmalig voorzitter Frank Giltay, alias de Zonnekoning, en zijn medewerkers van het dagelijks bestuur.

Hoogtepunt van de geldsmijterij door de cor was een diner met overnachting en champagne-ontbijt in het Amstel Hotel, in december 2015.

Politie Noord-Nederland was medio 2016 een van de eerste eenheden die zich terugtrok uit de cor . In het najaar strandde de hele medezeggenschap. Sindsdien loopt er een intern onderzoek naar wat er exact allemaal is misgegaan. Naar Giltay en enkele medewerkers loopt daarnaast een strafrechtelijk onderzoek.

Zo moet het in elk geval nooit weer, spraken de dertien politie-eenheden in december af. ,,Alle dertien ondernemingsraden waren het er over eens dat er geen leden van de oude cor in de nieuwe organisatie konden komen”, zegt Edwin Jongedijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de politie Noord-Nederland. ,,Helaas is dit nu toch gebeurd.”

,,Deze twee leden zullen vast niks fout hebben gedaan, maar we willen juist schoon schip maken ”, zegt Jongedijk.

Uiteindelijk toch akkoord

Negen van de dertien eenheden gingen uiteindelijk toch met de benoeming akkoord. De afdeling Noord-Nederland van politiebond NPB laat weten het standpunt van de noordelijke politie om voorlopig niet toe te treden tot de cor te steunen. ,,Je moet er alleen wel voor zorgen dat je niet buitenspel komt te staan als er gepraat wordt over noordelijke kwesties”, waarschuwt voorzitter Henk Hartgers. Jongedijk: ,,We willen zeker blijven samenwerken, maar wel op een manier die uitlegbaar is.” De komende weken peilt hij onder collega’s hoe die staan tegenover de principiële houding van de ondernemingsraad.

De voorzitter van de nieuwe cor, Rob den Besten, zegt te balen van de patstelling, maar het standpunt wel te begrijpen. ,,Het is jammer dat de nieuwe cor door het ontbreken van een aantal eenheden niet het draagvlak en de slagkracht heeft die nodig zijn bij de verdere vorming van ons korps”, laat Den Besten weten. ,,Als alle eenheden zouden meedoen dan praat het toch wat makkelijker.”

Maandag gaat het dagelijks bestuur van de cor om tafel met de vier eenheden, met als uitgangspunt dat die zich alsnog aansluiten bij de nieuwe club, aldus voorzitter Den Besten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct