Podium Asteriks: Biergarten als broedplaats voor legacy van 2018

Podium Asteriks runt in het oude Aegon-gebouw een Biergarten, om verschillende scenes te verbinden en bij te dragen aan de legacy van 2018.

Het bezoekerscentrum van LF2018 blijft gewoon bereikbaar, Biergarten of niet. Koen Haringa van Asteriks benadrukt het maar even. Maar de binnenplaats van het oude Aegon-gebouw tegenover het Leeuwarder station is, met veel blank hout, omgetoverd tot een ‘Stadsoase’ en krijgt dit weekend de uitstraling van een heuse Biergarten, met verschillende optredens ook nog.

In de meivakantie draaide deze Stadsoase al op proef, maar daarna liep de boel tijdelijk stuk op een stroeve gang van zaken bij de gemeente wat betreft de vergunningen. Maar nu draait de boel, zes weekenden lang. LF2018 is opdrachtgever en geldschieter, met 25.000 euro subsidie. Het gaat niet alleen om de feestjes. ,,Dit moet een broedplaats worden, makers bij elkaar krijgen. Zorgen dat de popcultuur innoveert, doordat mensen elkaar ontmoeten. Zo’n plek ontbreekt hier.''

Omdat er, wegens die vergunningstoestand, weinig tijd was, maakt men van de nood een deugd door verschillende collectieven te vragen die zelf programma’s maken. Zoals ‘concurrerend’ poppodium Neushoorn, dance-organisatie Influenza, website 3voor12 en anderen.

Haringa: ,,We willen laten zien wat er gebeurt als je dit soort creatieve krachten een plek geeft. Anders heb je kans dat die mensen wegtrekken en dan kun je ze in 2020 uitzwaaien. Er staan gebouwen leeg, zoals de Westerkerk, Zalen Schaaf en het vroegere postsorteercentrum, en er zijn partijen die behoefte hebben aan zulke plekken. Maar die link wordt niet gelegd.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement