Plofgevaar voor Cambier-flesjes

Brouwerij De Kroon op Leeuwarden heeft zo’n honderdzeventig flesjes Cambier Licht Blond en Cambier Zwaar Blond uit de winkel teruggehaald omdat de flesjes kunnen knappen als ze te warm bewaard worden. Er zit te veel koolzuur in.

Ulco de Jong van de brouwerij laat weten dat er onderzoek wordt gedaan bij Admiraals Bierbrouwerij in Aldtsjerk, waar het bier gebrouwen is. ,,Er worden laboratoriumtests en luchtmetingen gedaan. Het kan zijn dat er een schimmel in de mout heeft gezeten, dat er een wilde gist in het bier is beland of dat het bier te vroeg gebotteld is.’’

Bierdrinkers kunnen merken dat, wanneer ze het flesje openmaken, het bier er krachtig uit spuit. In extreme gevallen kan een fles ontploffen. Volgens De Jong gaat het om het fenomeen ‘gushing’, waar brouwers vaker mee te stellen hebben. Het gistingsproces gaat dan te lang door in de fles.

Geen gesodemieter

,,Wij gaan voor veiligheid en zekerheid. Bier moet plezier geven, en daar moet geen gesodemieter mee zijn.’’

Wie nog flesjes Cambier Licht Blond (batchnummer CB201503LB) of Cambier Zwaar Blond (CB201503) thuis heeft liggen, wordt dus aangeraden op te letten bij het openmaken. Ook kunnen ze de flesjes terugbrengen naar de brouwerij.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement