Pleister voor bruine vloot: uitstel van dure keuringen

De vloot in beeld. FOTO ANP

De bruine vloot krijgt een halfjaar uitstel van dure keuringen. Inframinister Cora van Nieuwenhuizen komt met deze maatregel de schippers tegemoet die zwaar lijden onder de coronacrisis.

De eigenaren van historische zeilschepen kunnen terecht bij de geëigende regelingen. Zo staat de TOGS-regeling sinds kort ook open voor de zeilgaande chartervloot en kunnen de schippers een beroep doen op de bestaande NOW-regeling.

Zeilende passagiersschepen die op 15 maart een geldig veiligheidscertificaat hadden mogen doorvaren tot 23 september. De Inspectie zal tot die tijd geen boetes uitdelen, zo is de minister overeengekomen.

Geen geld voor herkeuringen

Meerdere ondernemers in de sector willen hun certificaat laten vervallen omdat ze het geld voor een herkeuring domweg niet op de bankrekening hebben staan. Dat gaat het kabinet aan het hart. Tijdens de eerdere economische crisis in 2008 hebben al veel historische schepen het land verlaten. ,,Ik deel de zorgen’’, schrijft de minister.

De schippers van de Hollandse Zeilvloot kwamen met een petitie. Op 9 juni hielden zij een manifestatie op het IJsselmeerwater bij Pampus. Ze pleitten voor een afzonderlijk noodfonds. Dat laatste komt er niet.

Van Nieuwenhuizen hoopt dat het complete pakket verlichting kan bieden. Ze spreekt van ,,een verloren start van het seizoen’’ en zegt met de sector in gesprek te zijn om te bekijken hoe de bruine vloot zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Dat wordt uiterlijk volgende week duidelijk. De 1,5-meter-regel is voor passagiers aan boord schier ondoenlijk.

‘Grootste vloot ter wereld’

Onder aanvoering van het CDA werd er woensdagavond in de Tweede Kamer een motie ingediend om die onderhandelingen een zetje te geven. Volgens Tweede Kamerlid Wytske Postma heeft Nederland de grootste nog varende historische zeilvloot ter wereld en mag die niet tussen wal en schip belanden.

Postma doelde op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dat zich tot nog toe afzijdig houdt van de reddingsactie van dit varend erfgoed. De motie, waarover dinsdag wordt gestemd, kreeg direct steun van coalitiepartijen VVD, D66 en de ChristenUnie en van de PvdA en de SGP.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus