Plantsoen in Leeuwarder Vrijheidswijk vernoemd naar verzetsechtpaar

Naar het moedige Friese verzetsechtpaar Harm en Annie Kingma wordt binnenkort een plantsoen vernoemd in Leeuwarden.

Het gaat om een bestaand plantsoen in de Leeuwarder Vrijheidswijk. Hier stond vroeger de timmerfabriek van de familie Kingma. Dit complex fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog geruime tijd als informatieknooppunt en hoofdkwartier van het Friese verzet.

Harm (ook wel Harmen) en Annie hebben zich tijdens de oorlog op breed terrein ingezet voor de verschillende verzetsorganisaties en opvang van onderduikers. Toen de Duitsers in de zomer van 1944 een inval deden in de fabriek, konden de Kingma’s zich met hun kinderen ternauwernood in veiligheid brengen. Ze overleefden het einde van de oorlog in Gaasterland, waar ook ondergrondse activiteiten werden opgezet.

Naar Marten Kingma, broer van Harm, werd het afgelopen jaar al een straat vernoemd in Vollenhove. Ook daar had de familie een timmerfabriek die als verzetsknooppunt dienst deed. In Leeuwarden is uitgebreid met de familie overleg gevoerd over het plantsoen. De familie sprak er haar waardering voor uit, mede omdat de locatie een verband heeft met de fabriek.

Waarschijnlijk krijgt het straatnaambord het volgende onderschrift: Verzetsstrijders, 1907-1977 en 1911-1994.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement