De bouwlocatie voor negentien recreatieappartementen en vier twee-onder-een-kappers bij het Groene Strand.  FOTO JAN HEUFF

Plan voor luxe recreatie wekt verzet op Terschelling

De bouwlocatie voor negentien recreatieappartementen en vier twee-onder-een-kappers bij het Groene Strand. FOTO JAN HEUFF

Tegenstanders van het recreatieproject op het B&Y-terrein op Terschelling snappen niet waarom de gemeente kiest voor luxe recreanten in plaats van eigen jongeren die wanhopig op zoek zijn naar betaalbare starterswoningen.

Ze spanden een rechtszaak aan bij de Raad van State tegen het plan om negentien luxe recreatieappartementen en vier twee-onder-eenkappers te bouwen bij het Groene Strand.

De tegenstanders, onder wie Richard Gorter, grand café De Walvis en Stichting Ons Schellingerland luchtten maandag tijdens de zitting hun hart. Zij vinden dat de gemeente met het ondersteunen van het bouwplan van ontwikkelaar Segesta ingaat tegen haar eigen ruimtelijke en welstandsbeleid.

'Gebroken belofte'

Volgens Gorter is er geen behoefte aan nog meer recreatiewoningen en is er meer vraag naar starters- en doorstroomwoningen. ,,Wij vragen om zes tot acht burgerwoningen die passen in het beschermde dorpsgezicht. En niet dit bouwplan, dat met 10 tot 11 meter bouwhoogte boven alle omliggende bebouwing uitsteekt’’, zei Gorter.

Bovendien hadden burgemeester en wethouders volgens hem beloofd geen recreatieappartementen meer te bouwen in West-Terschelling en Midsland.

Volgens de gemeentewoordvoerster past het plan qua hoogte en omvang prima bij de bestaande bebouwing in het gebied. Hoewel de meeste woningen rond de 7 of 8 meter hoog zijn, steken andere bouwsels zoals hotels daar bovenuit. Verder is er volgens Terschelling wel degelijk behoefte aan nog meer recreatiewoningen. ,,De gemeente wil op het eiland niet meer dan twintigduizend (recreatie-)bedden hebben en daar zitten we met dit plan nog steeds onder’’, aldus een andere gemeentewoordvoerder.

Meer tegenstand

Horecabedrijf De Walvis is ook tegen. De nieuwe woningen komen op minder dan 10 meter afstand van het café. Volgens de uitbater moet er minimaal een afstand van 30 meter tussen zijn bedrijf en de recreatieappartementen komen, anders verwacht hij een stroom van klachten als er bijvoorbeeld een livebandje optreedt. Stichting Ons Schellingerland vindt het bouwplan niet passen bij het beschermde dorpsgezicht en vindt dat de gemeente zich op een verkeerd welstandsadvies baseert.

Ontwikkelaar Segesta wil snel aan de slag en vroeg de Raad van State zo om zo snel mogelijk uitspraak te doen. Rechter en staatsraad André Verburg vroeg hoe het nu precies zit met het voorgaande bouwplan van Segesta om vijf grote bedrijfsunits op het B&Y-terrein te zetten. De ontwikkelaar antwoordde dat dat bouwplan pas wordt ingetrokken als de Raad van State dit recreatieplan goedkeurt.

De tegenstanders noemen dat chantage. ,,Zo kun je als ontwikkelaar wel tien plannen over de schutting gooien en dan afwachten welk plan het haalt. En ondertussen moet de burger elke keer weer kosten maken om een plan te bestrijden. Dat is onbehoorlijk’’, aldus de raadsvrouw van De Walvis. De Raad van State doet binnen zes tot twaalf weken einduitspraak.

menu