Als alles meezit, heeft Lemmer volgend najaar een nieuwe entree. Dan moet de ‘rotte kies’ aan de Polle opgeknapt zijn.

Nu de raad van De Fryske Marren niet langer afwijzend lijkt te staan tegenover verhuizing van supermarkt Lidl uit het centrum van Lemmer, komt de ontwikkeling van het verpauperde gebied aan de rand van het dorpshart ineens een stuk dichterbij.

Maandagavond bleek een raadsmeerderheid bereid dit ‘Polleplan’ nader uit te zoeken. De PvdA, die het belang ervan al jaren benadrukt, diende hiertoe samen met het CDA, VVD en GroenLinks een amendement in. Op de FNP na steunden alle fracties het wijzigingsvoorstel van de nieuwe coalitiepartijen.

Lees ook: Aanhoudende Lidl 'wint': super mogelijk buiten Lemster dorpshart

Projectontwikkelaar ‘superblij’

Ter Steege Gebiedsontwikkeling uit Rijssen meldde zich dinsdagochtend meteen voor een afspraak bij De Fryske Marren in Joure. ,,We zijn echt superblij’’, meldt Erwin Tijhof, regiomanager gebiedsontwikkelingen. Ook Bastin Panman van Lidl geeft aan de stap van de nieuwe raad ,,hartstikke mooi’’ te vinden. Het bedrijf gaf vorig jaar nog aan de hoop op de ‘vers gekozenen’ te hebben gevestigd.

De ontwikkelaar wil de gemeente een enigszins aangepast voorstel voorleggen voor de Polle. In plaats van een supermarkt komen er huizen op de grond van Koos Flokstra. De Lidl staat nu aan het einde van het plan, richting de Rondweg en McDonald’s gepland.

Bij nader inzien leek het de ontwikkelaar en de supermarkt beter dat de huizen aansloten op de nog te realiseren onderkomens van Geveke Bouw uit Eelde. Die bouwt ze weer namens Lenna Vastgoed uit Naarden. ,,Zo krijg je alle woningbouw bijeen en pakken we samen deze rotte kies aan’’, legt Tijhof uit.

loading

Appartementen en tuinen

Ter Steege zal 27 huizen realiseren. Het gaat om veertien appartementen en dertien ‘grondgebonden’ woningen, oftewel onderkomens met een tuintje. Geveke plaatst er straks 19 rijtjeshuizen en 42 appartementen, verdeeld over twee gebouwen. In een ervan wordt de gevel van de voormalige houtzagerij opgenomen. Dat is een gemeentelijk monument.

De Fryske Marren hield de plannen van Ter Steege en Lidl aan de Polle jaren tegen. De gemeente beriep zich op de uit 2012 stammende Centrumvisie Lemmer, vastgesteld door het toenmalige Lemsterland. In het stuk stond vermeld dat supermarkten in het dorpshart moesten blijven. Verkassen naar de rand zou de loop uit het centrum halen en leegstand tot gevolg hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct